Nagyvilág

Megtámadták az ENSZ békefenntartóit Kongóban

Michel Lunanga / AFP
Michel Lunanga / AFP

Több száz tüntető támadta meg az ENSZ helyi békefenntartóinak (MONUSCO) raktárát és irodáit hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Gomában – írja a Reuters. A fosztogatással egybekötött támadás során az elkövetők a misszió távozását követelték, mivel szerintük a békefenntartók nem védték meg a lakosságot.

A tüntetők kövekkel torlaszolták el az utakat a városban, feldúlták és kifosztották az irodákat, valamint felgyújtották a misszió épületének kapuját.

Egyik raktárunkat megtámadták a tüntetők ma kora reggel. Bementek az egyik bázisunkra és fosztogatták a felszerelést

– közölte a békefenntartó misszió szóvivője. A közleménye szerint a támadás egy nappal azután történt, hogy egyes személyek és csoportok harcias megjegyzésekkel és fenyegetésekkel illették az ENSZ-t.

„A gomai incidensek nemcsak elfogadhatatlanok, de teljesen kontraproduktívak. A MONUSCO-t a Biztonsági Tanács bízta meg, hogy támogassa a hatóságokat a civilek védelmében” – adott hangot véleményének Khassim Diagne, a misszió megbízott vezetője a közleményben. Szerinte a zűrzavar és megosztottság nem segít a béke és stabilitás megteremtésében.

A tiltakozást Felix Tshisekedi kongói elnök pártja ifjúsági tagozatának egyik frakciója hívta össze. Ők nyilatkozatukban az ENSZ békefenntartóinak azonnali kivonását követelték. Az ifjúsági tagozat egy másik frakciója visszautasította a tiltakozást.

„A kormány határozottan elítéli az ENSZ személyzete és létesítményei elleni támadások minden formáját” – írta Patric Muyaya kormányszóvivő a Twitteren, hozzátéve, hogy a felelősök ellen eljárást indítanak, és szigorúan megbüntetik őket.

A feszültség az ország keleti részében a legnagyobb, ahonnan a kongói hadsereg és az M23-as lázadó csoport között kiújuló összecsapások eredményeképpen ezrek menekültek el. Az Iszlám Államhoz köthető fegyveres lázadók támadásai az egy éve tartó rendkívüli állapot, valamint a kongói és ugandai hadsereg közös műveletei ellenére is folytatódnak.

A Human Rights Watch hétfői jelentésében kiemelte, hogy az M23 csoport június közepe óta legalább 29 civilt ölt meg az ellenőrzésük alatt álló területeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik