Élő Nagyvilág

Gorbacsov kiakadt Putyinra

Carsten Rehder / MTI/EPA
Carsten Rehder / MTI/EPA
  • Kikötőt bombáztak az oroszok Odesszában, amit az ENSZ is elítélt
  • Katonai repülőteret ért találat Ukrajna középső régiójában
  • Magyar filmesek bojkottálják a moszkvai filmfesztivált
  • Szovjetunió reformer vezetője kiakadt Putyin politikáján
  • Előző napi élő hírfolyamunk itt elolvasható.

Gorbacsov kiakadt Putyinra

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó, reformer vezetője úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen szétrombolta az életművét. Erről egy közeli barátja, Alekszej Venidiktov neves Kreml-kritikus és újságíró nyilatkozott a Forbes Oroszországnak, aki szerint Gorbacsov meglehetősen feldúlt emiatt.

“Amit Mihail Szergejevics Gorbacsov tett, az mind megsemmisült. Gorbacsov összes reformja – nullára, hamuvá, füstté vált – mondta Venidiktov a Portfólió cikke szerint, aki szerint amikor Gorbacsov távozott, 4 ezer NATO gyorsreagálású erő volt Európában, most pedig a NATO bejelentette, hogy a jövő év végére 300 ezer lesz.

Az ENSZ elítélte az odesszai kikötő bombázását

Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte szombaton Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren, Oleh Nikolenko külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabona exportjának biztosításáról előző nap kötött megállapodást.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást az arról szóló hírek alapján, és közleményében leszögezte: létfontosságú, hogy a felek betartsák az előző napi megállapodást a gabonaexportról.

Szerhij Bracsuk, az odesszai régió kormányzatának szóvivője szerint az orosz erők Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a kikötőre. Több rakétát az ukrán légvédelem semmisített meg.

Egy nappal a megállapodás után kikötőt bombáztak az oroszok Odesszában

Robbanások ráztak meg egy kulcsfontosságú ukrán kikötőt egy nappal azután, hogy Kijev és Moszkva mérföldkőnek számító megállapodást kötött a gabonaexport újraindításáról.

Szombaton kora reggel több robbanás érte Odessza városát. A pénteki megállapodás értelmében Oroszország beleegyezett, hogy nem veszi célba a kikötőket. Olekszij Honcsarenko helyi képviselő a Telegramon azt írta, hat robbanás történt a városban, és a támadás után kigyulladt a kikötője – írja a BBC. Honcsarenko hozzátette, hogy az ukrán légvédelem több más rakétát is lelőtt, és vadászgépek harcoltak a város felett.

Ezek a szemétládák az egyik kezükkel szerződéseket írnak alá, a másikkal pedig rakétákat irányítanak

– írta.

14 224-en érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 7417 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 6807-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 330 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták. Vonattal 66 ember – köztük 23 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

Katonai repülőteret ért találat Ukrajna középső régiójában

Tizenhárom orosz rakéta talált el egy katonai repülőteret és egy vasúti infrastruktúrát Ukrajna középső Kirohovrad régiójában szombaton. Több ember meghalt és megsebesült – közölte a helyi kormányzó. Andrij Raikovics a Telegramon azt írta, hogy a becsapódási helyeken mentőcsapatok dolgoznak – írja a The Guardian. 

„Ez innentől az ENSZ felelőssége”

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról pénteken. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint az ENSZ felelőssége lesz  a megállapodás betartatása. Zelenszkij szerint Oroszország provokációkat indíthat, de bíznak az ENSZ-ben.

Most az ő felelősségük, hogy garantálják a megállapodást

– mondta az elnök. A harcoló felek két különálló, de azonos szöveget írtak alá, Ukrajna ugyanis nem volt hajlandó ugyanazt a dokumentumot aláírni, mint az oroszok.

Zelenszkij elmondta, hogy a tavalyi betakarításból és a jelenlegi termésből mintegy 20 millió tonnát exportálnak majd, az ukrán gabonakészlet értékét 10 milliárd dollár körülire becsüli.

Olvasói sztorik