Nagyvilág europoli

Brüsszelnek fontos, hogy mielőbb tető alá hozzák a magyar helyreállítási terv elfogadását

Folyamatos és konstruktív tárgyalásokat folytatunk a magyarországi hatóságokkal, a nyitott kérdések jól ismertek, és amint ezeket megoldottuk, véglegesíthetjük az értékelést

– ezt válaszolta Valdis Dombrovskis gazdasági ügyekért felelős alelnök a EU-tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozása után, amikor a magyar tervről kérdezték. A Népszava írása szerint a cseh pénzügyminiszter, Zbyněk Stanjura is kihangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy az összes tagállam megkapja az orosz energiaforrásokról való leválást segítő uniós forrásokat, ezért törekedni kell arra, hogy a helyreállítási terveket illetően egyenként konszenzus szülessen, hogy el lehessen azokat fogadni.

A múlt heti kormányinfón már Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy a kormány négy vitás területen is engedett Brüsszelnek, így hosszú idő után végre történt előrelépés a magyar tervvel kapcsolatban. A kérdéses négy terület, ahol a kormány a jelek szerint kötélnek áll, az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése, a korrupciós ügyekben az ügyészség döntésével szembeni bírósági jogorvoslat lehetősége, a jogalkotás előtt a megfelelő társadalmi egyeztetés, valamint az oroszenergiafüggőség mérséklése.

Kapcsolódó
Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság négy javaslatát
A miniszter szerint a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, de az erősebb forint jobb lenne. Az Európai Bizottsággal technikai megegyezés őszre valószínűsíthető, megszorítások pedig nem lesznek, mert kormány csak saját magán spórol.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik