Nagyvilág

Oroszország már a felnőtteket is megvédené a „melegpropagandától”

Sergey Nikolaev / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sergey Nikolaev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Azt tervezi az orosz törvényhozás, hogy a kiskorú célközönségen túl már a felnőttekre is kiterjesztik a „nem hagyományos” szexuális kapcsolatok „propagálásának” tilalmát – írja a Reuters orosz parlamenti forrásra hivatkozva. A javasolt változtatások értelmében immár minden olyan esemény vagy cselekmény, amely a „homoszexualitás propagálására” irányuló kísérletnek minősül, pénzbírsággal lesz sújtható.

Az ilyen propaganda tilalmának általános kiterjesztését javasoljuk a közönség életkorától függetlenül (offline, médiában, interneten, közösségi oldalakon és online mozikban)

– mondta Alekszandr Hinstein, az Állami Duma információs bizottságának vezetője a Telegram csatornáján.

Oroszországban 2013-ban fogadták el a „melegpropaganda” elleni törvényt, amelyet jellemzően a pride-felvonulások betiltása érdekében és melegjogi aktivisták letartóztatására használnak. Emberi jogi szakemberek szerint Magyarországon 2021-ben lényegében ennek a törvénynek a mintájára fogadták el a kormány által „gyermekvédelmi törvényként” aposztrofált homofób jogszabályt.

Az orosz hatóságok rendszerint azzal érvelnek, hogy a közerkölcsöt védik a Nyugat által hirdetett oroszellenes liberális értékekkel szemben, de emberi jogi aktivisták szerint a törvényt széles körben alkalmazták az orosz LMBTQ közösség megfélemlítésére.

Az azonos neműek házasságának legalizálására irányuló követelés Oroszországban a múlté

– mondta Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnöke a múlt héten. Hozzátette: „A társadalmunkra idegen értékeket erőltető kísérletek kudarcot vallottak”.

A homoszexualitást Oroszországban 1993-ig bűncsekekményként, 1999-ig mentális betegségként tartották nyilván.

A Vlagyimir Putyin elnök mandátumát kitoló 2020-as alkotmányreform értelmében Oroszország – az ismert magyar alkotmánymódosításhoz hasonlóan – a házasságot is kizárólag egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik