Nagyvilág

Biden egymaga megy szembe az abortusztilalommal

Elnöki rendelettel próbál valamit kezdeni a legfelsőbb bírósági döntés után előállt helyzettel. Csodát azonban egy rendelettel nem tud tenni, ezt ő is tudja.

Joe Biden amerikai elnök pénteken aláír egy olyan elnöki rendeletet, amivel orvosolni akarja az amerikai abortuszjogok elleni bírósági döntést – írja a CNN. Nagy port kavart ugyanis a Legfelsőbb Bíróság döntése (ami az alkotmánybíróság szerepét is betölti az USA-ban), amivel gyakorlatilag érvénytelenítették a Roe vs Wade-ként ismert per precedens értékű döntését, magyarán az államok hatáskörébe utalták, engedélyezik-e az abortuszt.

És mivel az Egyesült Államok több államában a konzervatív többség dominál, sok tagállam a művi terhességmegszakítás teljes tilalma és sok esetben büntethetővé tétele mellett döntött.

A CNN megjegyzi, a bírósági döntés magasabb szinten áll az amerikai jogi hierarchiában, mint Biden várható elnöki rendelete, így az elnök nem fogja tudni egymaga helyreállítani az abortuszjogokat. Maga Biden is azt nyilatkozta korábban, hogy a novemberi félidős választásokon sok-sok demokratát kell beválasztani a Kongresszusba, akkor visszaállítható a korábbi alapjog.

Kapcsolódó
Eltörölték az USA-ban az abortuszhoz való alkotmányos jogot
Az államok felében tilossá válhat a művi terhességmegszakítás, Joe Biden szerint a döntés 150 évvel veti vissza az USA-t.

A CNN szerint az elnöki rendelet fel fogja szólítani Xavier Becerra egészségügyi minisztert, hogy tegyen lépéseket a gyógyszeres alapú terhességmegszakítás elérhetőségének javításáért. Egy hónapon belül a tárcának jelentést kell letennie Biden asztalára az ügyben. Azon államokat is segíteni akarják, amik más abortusztilalmas államokból érkező pácienseket is ellátnának. Azokat a progresszív javaslatokat azonban elutasította a Fehér Ház, mint például a tiltó államokban szövetségi területen történő abortuszok végrehajtása (vélhetően mert ezekre nem terjed ki az adott állam joghatósága).

Mindemellett szeretné az abortuszhoz való jogot törvénybe is foglalni az amerikai elnök, de a szenátuson ezt nehezen tudná átverni, hisz egyenlő számú republikánus és demokrata szenátor foglal helyet a házban.

Kapcsolódó
Marad-e a szabad abortusz Amerikában és készüljön-e Donald Trump a börtönre?
Két téma az USA-ból, ami nem csak az őszi félidős választásokig, de a 2024-es elnökválasztásig is meghatározó maradhat. Első kézből podcast.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik