Nagyvilág

Boldoggá tette a briteket Boris Johnson szomorúsága

Frank Augstein / AP / MTI
Frank Augstein / AP / MTI
A választók több mint háromnegyede helyesli lemondását.

Egy friss kutatás szerint a brit választók 77 százaléka helyesli Boris Johnson távozását, csak 12 százalék helyteleníti a miniszterelnök lépését, amiről ő maga azt mondta, „szomorú, hogy fel kell adnia a világ legjobb munkáját”.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov felmérése alapján az MTI azt írta, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatóinak 93 százaléka kedvező fejleménynek tartja Johnson távozását. A kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak 66 százaléka szerint döntött jól elnökük, csak 23 százalék nem értett egyet vele.

Azok körében, akik a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, 91 százalék nevezte helyesnek Johnson távozását, de a kilépésre szavazók 67 százaléka is támogatta a kormányfő lemondását. A referendumon a résztvevők szűk (51,89 százalékos) többsége a kilépésre voksolt. A kampányban Boris Johnson a kilépést pártoló tábor frontembere volt, Nagy-Britannia az ő miniszterelnöksége alatt, 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból.

5% adott ötöst a kormányfőnek

A felmérésben a távozó kormányfő munkáját is értékelték. Csak a
válaszadók 5 százaléka jelölte be azt a lehetőséget, hogy Johnson „nagyszerű” miniszterelnök volt. 17 százalék „jónak”, 18 százalék „átlagosnak” minősítette tevékenységét, 19 százalék „gyengének”, 36 százalék „rettenetesen rossznak” minősítette a teljesítményét.

A Konzervatív Párt tagsága körében elvégzett felmérés szerint a lehetséges utódjelöltek közül Ben Wallace jelenlegi védelmi miniszter támogatottsága a legnagyobb. Az utódválasztási verseny lehetséges párharcait modellezve minden esetben az ő jelentős előnyét mutatták ki.

A védelmi miniszter a korábban favoritnak tartott Rishi Sunak volt pénzügyminisztert is legyőzné, a szavazatok 51 százalékát kapná, Sunakra a tagság 30 százaléka voksolna. Wallace és Liz Truss külügyminiszter párharca esetén a védelmi miniszter 48, Truss 29 százalékos szavazatarányra számíthatna. Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszter és Wallace küzdelme esetén 58-22 lenne a szavazatok százalékos megoszlása a védelmi miniszter javára.

A jelenlegi szabályozás alapján az utódjelöltek mezőnyének kialakulása után az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozatot kezd, a végén talpon maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással Boris Johnson utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik