Nagyvilág

Matolcsy Ádám is diplomata-útlevéllel utazik

Matolcsy Ádámnak diplomata-útlevele van, írja az Átlátszó.

Ez úgy derült ki, hogy a Direkt36 még februárban hosszú cikkben mutatta be a Matolcsy-kör felemelkedését és életét, az anyagban pedig szerepelt egy fotó, amin Somlai Bálint, Matolcsy Ádám barátja a kisgépes terminálról távozik épp feleségével, a szüleivel, illetve apósával és anyósával. Ez még annyira nem is érdekes, de a képen egy fiatal nő két útlevelet tart a kezében: egy „hagyományos” bordót és egy zöldet. Utóbbi a diplomata-útlevelek színe.

Az Átlátszó rákérdezett a Külügyminisztériumnak egy közadatigénylés keretében, hogy ki az utóbb említett útlevél tulajdonosa. Így került ki, hogy a társaságból egyedül Matolcsy Ádámnak rendelkezik ilyennel.

A jegybankelnök fia az 1998. évi XII. törvény. 12. § (2). alapján kapott diplomata-útlevelet, amely szerint

kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.

Hogy pontosan miért járt az értékes okmány Matolcsy Ádámnak, nem tudni, de nem ő az egyetlen, aki Szijjártó Péter minisztériumától kapott útlevelet. A cikkben emlékeztetnek, korábban például Dzsudzsák Balázsnak is járt a zöld okmány. Vele kapcsolatban azzal magyarázták a dolgot, hogy „Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik