Nagyvilág

Szükségállapot jön az aszály miatt Olaszországban

Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szükségállapotot vezettek be Olaszország öt északi tartományban az egyre súlyosbodó aszály miatt – írja az Al Jazeera hírügynökségi forrásokra hivatkozva. Az olasz kormány közleménye szerint a szükségállapotot – Emilia-Romagnában, Friuli-Venezia Giuliában, Lombardiában, Piemontban és Venetóban –december 31-ig tartanák fenn, és 36,5 millió eurót is elkülönített az érintettek megsegítésére.

Az ország hetek óta küzd a szokatlanul korai hőhullámmal és csapadékhiánnyal, különösen a Pó folyó völgyében. Ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya. A Pó folyót, a félsziget legnagyobb vízforrását a gazdák széles körben használják rizsföldek, mezőgazdasági területek és szarvasmarha-legelők öntözésére.

Az ország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete, a Coldiretti szerint a szárazság az olasz mezőgazdasági termelés több mint 30 százalékát fenyegeti, csak a Pó-völgyi gazdaságoknak felét.

A Milánóhoz közel, Piemont és Lombardia régiók között található két tó, a Lago Maggiore és a Garda-tó szintén szokatlanul alacsony vízállást mutat, ami ritka az évnek ebben a szakaszában. Róma folyójának, a Tiberisnek a vízállása szintén visszaesett.

Az elmúlt napokban Olaszországban több önkormányzat is korlátozásokat jelentett be. A negyedmillió lakosú Verona például szabályozta az ivóvíz használatot, Milánó pedig bejelentette díszkútjainak elzárását.

Az aszály következtében a vízerőművek termelése jelentősen visszaesett. A főként az ország hegyvidéki, északi részén található vízerőművek a nemzeti energiatermelés közel 20 százalékát adják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik