Nagyvilág

Lemondott két brit miniszter, ez lehet a vég kezdete Boris Johnsonnak

Toby Melville / PA / AP / MTI
Toby Melville / PA / AP / MTI
Cikkünket frissítjük.

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

Elsőként Javid nyújtotta be lemondását. Mint fogalmazott, megtiszteltetés volt számára a kormányban dolgozni egy ilyen kritikus időszakban. Úgy folytatta, talán a Konzervatív Párt nem mindig volt népszerű, mindig megvédték a nemzeti érdekeket.

Boris Johnsonnak címzett levelében kijelentette, a választók már nem bíznak bennük, ahogy a kollégáik nagy része sem, ezért tisztává vált a számára, hogy Johnson vezetése alatt a szituáció nem fog változni, így a kormányfő elveszítette a bizalmát.

Rishi Sunak azzal érvelt, a közvélemény joggal várja el, hogy a kormányzás hozzáértő módon és komolyan történjen. Ezek a sztenderdekért érdemes küzdeni, ezért is mond le.

Szerinte elképesztő kihívásokkal néz szembe az országuk, a lakosság pedig készen áll arra, hogy hallja az igazat, ahogy azt is tudják, hogyha valami túl szépen hangzik, az nem igaz.

A jövő heti, gazdaságról szóló közös beszédünkre készülve világosság vált számomra, hogy megközelítésünk alapvetően tér el egymástól. Szomorúan távozom a kormánytól, de arra jutottam, hogy nem folytathatom így tovább

– jelentette ki Sunak.

A BBC elemzése szerint a brit kormány összeomlása játszódhat le ezekben az órákban. Ha tovább folytatódik a lemondási hullám a kormányzatban, akkor Boris Johnsonnak várhatóan le kell mondani posztjáról.

Egy miniszter elvesztése még túlélhető lett volna a brit miniszterelnök számára, de azzal nagyon nehéz helyzetbe került, hogy rögtön a két legerősebb minisztere távozik a kabinetből, ráadásul miatta. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy a két miniszter ne egyeztetett volna erről, így az sem kizárt, hogy az elkövetkező 24 órában újabb bejelentések érkeznek lemondásokról.

Johnson sorsa az elkövetkező napokban eldőlhet, ugyanis nem feltétlenül biztos, hogy maradt elég felhatalmazása a jelenlegi posztjához. A Guardian szintén azt írja gyorselemzésében, hogy Johnson kormányfői karrierjének valószínűleg vége, a kérdés inkább csak az, hogy az ellenfelei milyen gyorsan tudnak leszámolni vele.

A brit belpolitikai eseményekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Kapcsolódó
Nem biztos, hogy Boris Johnson sokáig miniszterelnök marad
A brit konzervatívok két részre szakadtak, és úgy tűnik, Johnson távozása nélkül nem lehet feloldani a mostani helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik