Nagyvilág

Tajvan: jelenleg nem fenyeget kínai támadás, de az USA alaposan figyeli a térséget

Valeria Mongelli / AFP
Valeria Mongelli / AFP

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark Milley tábornok szerint Kína egyértelműen fejleszti a képességét, hogy valamikor támadást intézzen, de az erről szóló döntés politikai döntés lenne – mondta Mark Milley a BBC-nek.

Kína szerint Tajvan egy szakadár tartomány, amelyet újra egyesíteni kell az anyaországgal, ha kell, erőszakkal. Az ország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy támogatja Tajvan függetlenségét, és azt ígéri, „határozottan szétzúz” minden ilyen kísérletet.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Kína megtámadná-e Tajvant, Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta a BBC-nek:

Ami a képességeket illeti, úgy gondolom, hogy Kína egyértelműen fejleszti a képességeit. Hszi Csin-ping elnök nyilvános fórumokon és beszédekben említette, hogy felszólította a Kínai Népi Felszabadító Hadsereget, hogy fejlessze ki a Tajvan megtámadására való képességet egy bizonyos időpontban.

És akár megteszik, akár nem, ez egy politikai döntés, egy politikai döntés, amely azon fog alapulni, hogy a kínaiak hogyan ítélik meg a költség-kockázat-előnyt az adott időpontban. Jelenleg nincsenek jelek vagy figyelmeztetések arra, hogy bármi közelgő lenne. De ismétlem, nagyon-nagyon szorosan figyeljük

– tette hozzá Milley.

Kína az elmúlt időszakban több harci repülőgépet küldött Tajvan légvédelmi övezetébe, míg az USA hadihajókat küldött Tajvan vizeire. Májusban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, katonai védelemben részesíti a szigetet, ha megtámadják.

Az Egyesült Államoknak nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, de fegyvereket ad el az országnak, ugyanakkor hivatalos kapcsolatokat tart fenn Kínával, és diplomáciailag is elismeri Kína azon álláspontját, hogy csak egy kínai kormány létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik