Nagyvilág

Böjte Csaba: Szomorúak és dühösek vagyunk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Végtelenül szomorú eseményeken vagyunk túl!

– kezdi friss Facebook-bejegyzését Böjte Csaba szerzetes, aki a tegnap nyilvánosságot kapó eset kapcsán ismertette gondolatait.

Mi is megírtuk, hogy egy szerdai, elsőfokú ítéletében a Csíkszeredai Bíróság minden vádpontban bűnösnek találta Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonainak egyik volt nevelőjét, K.Sz-t és a maximálisan kiszabható harminc éves szabadságvesztésre büntette. A vádirat szerint a gondozó majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el kegyetlenségeket két olyan gyerekotthonban, amelyekben dolgozott, és amelyeket a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány tart fenn. A vádirat szerint az első bizonyítható bűncselekményt a tusnádfürdői otthonban követte el: orális szexre kényszerített egy gondozottat.

Böjte ma így kommentálta az esetet:

Több mint hat évvel ezelőtt rossz dolgokat hallottam az egyik gyerektől a nevelőjével kapcsolatban. Olyan rossz dolgokat, hogy én magam kértem a hatóság segítségét az ügy megoldásához! Az elmúlt években sokan átvilágították a munkánkat, sok ellenőrzés, nyomozás volt, titeket is sokan megkerestek, kikérdeztek és a tegnap megszületett az ítélet! A peranyag titkos volt, a tárgyalás is, mi még nyilvános anyagot nem kaptunk, de a sajtóban azt olvastuk, hogy a hajdani nevelőt nagy bűnök miatt, nagyon sok évre ítélték el! Fontosnak látom, a bizalom megmaradásának érdekében megjegyezni, hogy K.Sz. kívül senki mást nem marasztaltak el az ítéletben sem a kollégák közül, sem engemet!

A szerzetes így folytatja:

Mindannyian elbizonytalanodtunk, természetes, hogy szomorúak és dühösek vagyunk! Hogy történhetett ilyen dolog? Hogy nem vettük észre? Mit hoz a holnap?!

Végezetül ezt írta Böjte:

Mi a munkánkat eddig is Isten nevében, szeretetből végeztük, kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik