Belföld

Nemi erőszak és bántalmazás – 30 év börtönt kapott első fokon Böjte Csaba otthonainak volt nevelője

Egy szerdai, elsőfokú ítéletében a Csíkszeredai Bíróság minden vádpontban bűnösnek találta Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonainak egyik volt nevelőjét, és a maximálisan kiszabható harminc éves szabadságvesztésre büntette – írja az Azonnali. A 35 éves K. Sz.-t a bíróság eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltja, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

A portál birtokába jutott vádirat szerint

a gondozó majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el kegyetlenségeket két olyan gyerekotthonban, amelyekben dolgozott, és amelyeket a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány tart fenn.

A Transtelex azt emeli ki, hogy a vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbéli nemi erőszak. A sértettek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok idején. Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt.

K. Sz. 2007 és 2011 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, 2011-2017 között pedig a kászonaltízi Szent Katalin Otthonban dolgozott, az utóbbi intézménynek 2014-ig a helyettes vezetője is volt. A vádirat szerint az első bizonyítható bűncselekményt a tusnádfürdői otthonban követte el: orális szexre kényszerített egy „4 és 8 év közötti” gondozottat.

Az ügyről további részletek a Transtelex és az Azonnali cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik