Nagyvilág

A járványos gyermekbénulás vírusára bukkantak London szennyvizében

A brit közegészségügyi hatóság  szerdán bejelentette, hogy London északi és keleti részén a szennyvizek rutinszerű ellenőrzése során bizonyítékot találtak a poliovírus közösségi terjedésére.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy a Newham-i szennyvíztisztító üzemben került elő a pozitív minta. A vírus a járványos gyermekbénulás kórokozója.

A Guardian szerint a hatóságok nem tettek említést megbetegedésekről vagy bénulásos esetekről, csak annyit közölték, hogy a lakosságot érintő kockázatok pillanatnyilag alacsonyak.

Vanessa Saliba, az UKHSA epidemiológus tanácsadója szerint az oltóanyagokból származó poliovírus is terjedhet, különösen azokban a közösségekben, ahol a vakcina felvétele alacsonyabb.

A vírus ritka esetben így is okozhat bénulást olyan embereknél, akik nincsenek teljesen beoltva, ezért azok a felnőttek vagy gyermekek, akik nem kapták meg a gyermekbénulás elleni védőoltást, fontos, hogy vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal

A február óta begyűjtött londoni minták az újság szerint azért keltettek riadalmat, mert olyan mutációkat tartalmaztak, amelyek arra utalnak, hogy a vírus emberről emberre terjedve fejlődik. A szakértők feltételezik, hogy a fertőzést egy személy váltotta ki, aki visszatért az Egyesült Királyságba miután megkapta az gyermekbénulás elleni oltást, és lokálisan elterjesztette a kórokozót.

A poliovírus rossz higiéniai körülményekkel, szennyezett élelmiszerrel, vízzel, vagy ritkábban köhögéssel és tüsszentéssel terjedhet. A fertőzés gyakori módja, hogy az emberek a vécéhasználat után nem mosnak kezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik