Nagyvilág

Orosz kémet fogtak a hollandok, a büntetőbíróságra akart beszivárogni

VINCENT JANNINK / AFP
VINCENT JANNINK / AFP
Szergej a brazil Viktornak adta ki magát, egy évtizedig építgette ál-életét. Ha bejutott volna az ICC-be, akár fontos dokumentumokat is elért volna.

Kémet fogott a holland titkosszolgálat: az orosz Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov egy évtizeden át adta ki magát (hamis dokumentumokkal) brazil férfinek, aki szakmai gyakorlaton akar lenni a Nemzetközi Büntetőbíróságon – írja a Guardian. A 36 éves orosz, akit az orosz katonai hírszerzés, a GRU alkalmazott, áprilisban repült Hollandiába, hogy a hágai bíróságba beszivárogjon.

Érkezésekor azonban a holland hírszerzés már jelezte a határőröknek, érdemes figyelni a férfire, aki a Viktor Muller Ferreira nevet használta. Azonban érkezésekor visszafordították Brazíliába. Épp ekkoriban kezdte a bíróság vizsgálni az orosz háborús bűnöket Ukrajnában. Cserkaszov feladata az lehetett volna, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat lemásolja, manipulálja vagy megsemmisítse.

Cserkaszov aprólékosan felépített alteregója is része annak a kémkedési programnak, ami még Vlagyimir Putyin elnök felügyeletével indult el jó pár éve. A résztvevők az ún. illegálisok, akiket hamis dokumentumokkal bejuttatnak más országokban, ott felépítenek nekik egy hitelesnek tűnő életet úgy, hogy a valós identitásukat sokszor még a családtagjaik, ottani ismerőseik sem tudják. Ezek a téglák aztán befolyásra kell, hogy szert tegyenek.

Nyugati szakértők 10-30 közé teszik az illegálisokat, akik azért átütő sikert még nem értek el, többen le is buktak már. 12 éve az amerikai nyomozóhivatal, az FBI tizet le is leplezett közülük. Hiába éltek közel egy évtizede az Egyesült Államokban, nem tudtak komoly pozíciókra szert tenni, mivel az amerikai hatóságok közelről figyelték őket. Végül a tíz illegálist kiutasították az USA-ból, és elcserélték őket Oroszországgal amerikai kémekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik