Nagyvilág

Letartóztattak egy orosz kutatót kémkedés vádjával Németországban

John MACDOUGALL / AFP)
John MACDOUGALL / AFP)

Kémkedés vádjával tartóztattak le egy orosz tudóst Németországban – számolt be a Deutsche Welle angol nyelvű kiadása hétfőn.  Az egyetemi kutatóként dolgozó férfi a lap szerint legalább három alkalommal találkozott az orosz titkosszolgálatok embereivel, és úgy gondolják, pénzt is elfogadott a szolgálataiért.

A német szövetségi ügyészség hétfőn közölte a hírt az orosz állampolgárságú kutató letartóztatásáról. A férfi tudományos segédmunkatársként dolgozott egy közelebbről meg nem nevezett egyetem természettudományi és műszaki karán. Az ügyészség szerint a gyanúsított legalább 2020 októbere óta működhetett együtt az orosz titkosszolgálatokkal. A rendőrség további bizonyítékokat és bűnjeleket keresve házkutatást is tartott a férfi munkahelyén és otthonában.

Az ebben illetékes bíróság szombaton úgy döntött, hogy óvadék megállapítására nincs mód, a gyanúsított pénteki őrizetbe vételét követően előzetes letartóztatásba helyezték. A fogvatartás tényét eddig sem az orosz sem a német kormány nem kommentálta.

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfőn egy lehetséges orosz fake news kampányra is figyelmeztetett, amelyre a szeptemberben esedékes választások előtt kerülhet sor.

Kiemelt képünkön a berlini orosz nagykövetség épülete látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik