Nagyvilág

Agyonlőttek két serdülőkorú tüntetőt Indiában

Rajesh KUMAR / AFP
Rajesh KUMAR / AFP

Agyonlőtt az indiai rendőrség két fiatalkorú tüntetőt a kelet-indiai Rancsi városban, ahol az indiai nacionalista kormány magas rangú tisztviselőjének korábbi kijelentései miatt alakult ki tömeges tüntetés.

A rendőrök kénytelenek voltak tüzet nyitni a tüntetők feloszlatása érdekében, és néhányukat golyók találták el, aminek következtében ketten meghaltak

– mondta az AFP-nek egy névtelenséget kérő indiai rendőrségi forrás.

Indiában a tüntetéshullámot és a diplomáciai válságot az idézte elő a közelmúltban, hogy Nupur Sarma, a nacionalista Narendra Modi miniszterelnök pártjának (BJP) szóvivőnője Mohamed próféta magánéletére tett sértőnek tartott megjegyzéseket egy hevesre sikerült tévévita során. Az erről készült felvétel aztán virálisan terjedni kezdett a közösségi médiában.

Indiában az 1,3 milliárd körüli lakosságnak mindegy 14 százaléka tartozik a muszlim kisebbséghez. A tévévitában elhangzottakat az Indiában élő muszlim közösségek tagjai közül sokan sértőnek találták, de számos iszlám hátterű ország diplomáciai úton is tiltakozott ellene.

Szaúd-Arábia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Indonézia, Malájzia, Pakisztán, Irán és Afganisztán vezetői bocsánatkérésre szólították fel az indiai kormányt, és nagyköveteket is berendeltek a pártszóvivő korábbi kijelentései miatt.

A nagy befolyással rendelkező, 57 tagú Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) közleménye szerint a sértő megjegyzések összefüggenek az iszlámellenesség Indiában egyre fojtogatóbb légkörével és a muszlim vallású indiaiak elleni szisztematikus zaklatássokkal.

A botrány másik következménye az indiai média szerint, hogy az al-Kaida iszlamista terrorszervezet fenyegetéseket tett közzé, s ezért szerdán egyes indiai városokban közbiztonsági szigorításokat kellett bevezetni. A szövetségi belügyminisztérium egyik tisztviselője ezzel kapcsolatban a Reuters-nek azt mondta, hogy a titkosszolgálatok ellenőrzik az Al-Kaida által kiadott fenyegetések hitelességét.

Az újdelhi rendőrség csütörtökön azt is közölte, hogy eljárást indít a kormánypárt  azóta felfüggesztett szóvivőnője ellen, aki szerintük a „közösségi médiában gyűlöletre uszította az embereket”. A BJP emellett kizárt egy másik vezetőt, Navin Dzsindalt is iszlámellenes Twitter-bejegyzése miatt. A hindu nacionalista párt szerint a sértő kijelentések nem a kormány álláspontját tükrözték.

Az Aljazeera híradása szerint az agyonlőtt két tüntető egy 14 és 19 éves fiú volt.

Az Indiában erősödő kisebbségellenes tendenciákról, és a kormány szélsőjobboldali kapcsolatairól itt írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
„Legyél kész gyilkolni és börtönbe menni érte!”
Teréz anya jótékonysági missziója és az indiai muszlim kisebbség egyként szenvedi meg a hindu nacionalisták térnyerését: erősödik a keresztényüldözés és az iszlámellenesség Indiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik