A következő élő közvetítés része Kolerajárvány fenyegeti Mariupolt, fokozódnak az ukrán veszteségek

Kezd helyrebillenni a rubel

AFP
AFP

Két hónapon belül másodszor vág kamatot az orosz jegybank, így most 11 százalékról 9,5 százalékra csökkentették a kamatlábat. A jegybank szerint erre az ad lehetőséget, hogy az inflációs kilátások a vártnál kedvezőbben alakulnak.

A bank azt is közölte, hogy „a gazdasági aktivitás hanyatlása” kisebb mértékű, mint azt áprilisban prognosztizálták, bár hozzátették, hogy a gazdasági környezet továbbra is „kihívást jelent”.

Az orosz jegybank ezelőtt legutóbb május 26-án hajtott végre kamatvágást, akkor 14 százalékról 11 százalékra csökkentették az alapkamatot.

A jegybank közlése szerint Oroszországban jelenleg 17 százalékos az infláció, ami kisebb, mint az áprilisban előre jelzett 17,8 százalék. Azt jósolják egyúttal, hogy az érték 2023-ban 5% és 7% közé esik majd, és 2024-ben várhatóan visszatér 4%-ra.

Az orosz jegybank szerint az infláció mértékének csökkenése nagyrészt az áruk és szolgáltatások egy kis csoportján végrehajtott árkorrekciónak köszönhető. Az esés részben az orosz rubel árfolyamának emelkedése miatt következett be.

A kamatlábat az oroszok még februárban, rögtön az ukrajnai invázió kezdetekor emelték fel 20%-ra. A jegybank akkor így próbálta elejét venni, hogy a nyugati szankciók pénzügyi válságba sodorják Oroszországot.

Az invázió nyomán aztán a rubel árfolyama rekord mélységűre zuhant az amerikai dollárhoz képest, miután a Nyugat befagyasztotta Oroszország 600 milliárd dolláros devizatartalékának mintegy felét. Ekkor történt az is, hogy több száz multinacionális cég lépett le az orosz piacról, valamint megtiltották a legfontosabb nyugati technológiák és szolgáltatások vásárlását.

Az orosz fizetőeszköz azóta azonban fellendülőben van, köszönhetően azoknak a mechanizmusoknak, amelyekkel a vállalkozásokat és a befektetőket rubelvásárlásra igyekeznek kényszeríteni. Az orosz deviza fellendülésének másik oka, hogy az energiaárak globálisan emelkednek.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik