Nagyvilág

Magyar tűzszerészek segítenek Csernobil aknamentesítésében

MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko
MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

Szakmai képzéssel és segélyszállítmányokkal járulnak hozzá a magyar tűzszerészek Csernobil aknamentesítéséhez – írta a rendőrség a honlapján.

A közlemény szerint Ukrajna februári megszállását követően az orosz csapatok több mint egy hónapig vették át az irányítást a csernobili atomerőműben és környékén. A támadás után nem sokkal máris jeleztek a radioaktivitást jelző műszerek, március 31-i kivonulásukat követően pedig az orosz csapatok aknákat, robbanócsapdákat és nagy mennyiségű lőszert és robbanóeszközt hagytak maguk után. Azt írják, a terület akna- és lőszermentesítése így elkerülhetetlenné vált, amit a radioaktív porral szennyezett talaj tovább nehezít.

Az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága megkereste a magyar tűzszerész szolgálat által működtetett CBRN-E Kiképző Központot, hogy segítsen a feladatban azzal, hogy a megosztja a hagyományos robbanóanyagon kívül egyéb veszélyes anyagot is tartalmazó eszközökkel kapcsolatos ismeretei az ukrán rendőrség tűzszerészeivel. Az ukrán rendőrség emellett a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportját – melynek része a magyar Tűzszerész Szolgálat – is felkereste, hogy technikai támogatást kérjen.

A szakmai segítségnyújtást Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyta, május 27-én pedig meg is indult az első segélyszállítmány Ukrajnába. A tűzszerészek segítenek a kiképzésben, valamint védőeszközök formájában humanitárius segélyt nyújtottak, felajánlották a segélyek koordinálását és a szállítmányok eljuttatását az ukrán tüzérséghez. Hozzáteszik: a következő szállítmányhoz hat másik ország is felderítő eszközöket és védőöltözeteket biztosított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik