A következő élő közvetítés része Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt a Times-ban; a megszállt Herszonban hivatalossá teszik az orosz nyelvet

Műholdfelvételeken látszik, ahogy orosz hajókra rakodnak lopott gabonát a Krímen

Adri Salido / Anadolu Agency / AFP
Adri Salido / Anadolu Agency / AFP

Új műholdfelvételek igazolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításait, miszerint az oroszok folyamatosan lopják az élelmiszert Ukrajnából – írja a CNN.

A képeken – amelyeket a Maxar Technologies készített május 19-én és 21-én – két orosz ömlesztettáru-szállító hajó látható, amint terménytároló silók mellett dokkol a krími Szevasztopol egyik kikötőjében, ahonnan gabonát rakodnak a fedélzetre.

A MarineTraffic.com hajómegfigyelő oldal szerint azóta mindkét hajó elhagyta a kikötőt.

Nehéz bizonyítani, hogy a hajóra lopott ukrán gabonát rakodnak-e, azonban az Oroszországhoz csatolt Krím gabona termelő kapacitása alacsony, ellentétben a tőle északra fekvő, mezőgazdaságilag fejlett ukrán régiókkal, Herszonnal és Zaporizzsjával. Ukrán tisztviselők és ipari források a CNN-nek elmondták, hogy az orosz erők a megszállt területeken több silót is kiürítettek, a gabonát pedig délre szállították.

Eközben Oroszország leállította az ukrán exportot a fekete-tengeri kikötőkből, ami globális élelmiszerválsághoz vezethet. Ukrajna a búza és más élelmiszeripari termékek egyik legnagyobb exportőre, az ellátás pedig már most is nehézségekbe ütközik.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik