A következő élő közvetítés része Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint további országok keveredhetnek bele a háborúba

Az oroszok szerint hétfő óta 1730 harcos adta meg magát az Azovsztal acélműben

De ebből a Nemzetközi Vöröskereszt eddig csak százakat regisztált a Genfi egyezmény alapján.

Az orosz védelmi minisztérium reggeli tájékoztatása szerint hétfő óta összesen 1730 harcos adta meg magát az Azovsztal acélműben, ebből 771-en az elmúlt huszonnégy órában. Az orosz védelmi minisztérium szerint „a fekvőbeteg-ellátásra szorulók egészségügyi intézményekben kapnak segítséget” Novoazovszkban és Donyeckben.

Az orosz állításokat független forrásból nem ellenőrizék. Az ukrán fél nem közölt friss tájékoztatást sem az Azovsztalt acélművet elhagyók számáról, sem az orosz foglyok cseréjével kapcsolatos tárgyalások aktuális állásáról.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy mintegy 1000 ukrán katona adta meg magát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arról beszélt, hogy Oroszországgal folytatódnak a tárgyalások az Azovsztalban tartózkodó utolsó ukrán katonák evakuálásáról.

A Nemzetközi Vöröskereszt közben bejelentette, hogy több száz olyan ukrán hadifoglyot vett nyilvántartásba, akik ezen a héten hagyták el az acélművet.

A Nemzetközi Vöröskereszt regisztrációs folyamata során a hadifoglyok kitöltenek egy-egy űrlapot személyes adatokkal, ezen feltüntetik a névüket, születési idejüket és a legközelebbi hozzátartozójuk nevét is. Ez lehetővé teszi a Vöröskereszt számára, hogy nyomon kövesse a hadifoglyokat, és segítsen nekik kapcsolatot tartani a családjukkal.

Az 1949-es Genfi ​​egyezmény alapján az aláíró országok kötelesek azonnali hozzáférést biztosítani a Nemzetközi Vörökeresztnek minden hadifogolyhoz, bárhol is legyenek fogva tartva. Lehetővé kell tenni továbbá, hogy a segélyszervezet munkatársai tanúk nélkül kérdezzenek a hadifoglyoktól, és a látogatások időtartamát, gyakoriságát nem szabad indokolatlanul korlátozni. Amikor pedig azt a körülmények lehetővé teszik, a konfliktusban részes feleknek minden lehetséges intézkedést meg kell tenniük a halottak felkutatására és összegyűjtésére – áll a Nemzetközi Vöröskereszt közleményében.

(Guardian/CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik