Nagyvilág

Oklahoma egy lépésre van attól, hogy szinte teljesen betiltsák az abortuszt

Oklahoma állam törvényhozása csütörtökön megszavazta azt az abortuszellenes törvényt, amelyet ha aláír az állam kormányzója, azzal az Egyesült Államok legszigorúbb, a művi terhesség-megszakításra vonatkozó jogszabályát léptetik hatályba – írja a New York Times.

A törvény szerint tilos lesz az abortusz „a terhesség bármely szakaszában a megtermékenyítéstől a születésig”,

kivéve, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, illetve ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, de ez utóbbi esetekben csak akkor, ha az incidensről bejelentést tettek a hatóságoknak.

Az új jogszabály egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy polgári peres eljárást indítsanak olyan személyek ellen, akik tudatosan segítik vagy támogatják a művi terhesség-megszakítást kezdeményező nőt. Ebbe beletartozhatnak azok is, akik olyan jótékonysági szervezeteket támogatnak, amelyek a bajba jutott nőknek segítenek eljutni az USA-n belül az abortuszt lazábban szabályozó államokba. Azok a feljelentők, akik sikeresen perelnek, legalább 10 000 dolláros jutalmat, valamint kártérítést kaphatnak, az őket ért „érzelmi megrázkódtatás” miatt.

A kormányzó, Kevin Stitt már korábban kijelentette, hogy Oklahomát a „legabortuszellenesebb” állammá akarja tenni, és amint aláírja a törvényt, az azonnal életbe lép.

Kapcsolódó
Amerikai nők milliói veszíthetik el az abortuszhoz való jogukat
A mérföldkőnek számító precedens, a Roe vs. Wade mehet a kukába egy kiszivárgott dokumentum szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik