A következő élő közvetítés része Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint további országok keveredhetnek bele a háborúba

A NATO-főtitkár bizakodó Svédország és Finnország csatlakozásával kapcsolatban

Andrey BORODULIN / AFP
Andrey BORODULIN / AFP

Azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, a török elnök viszont továbbra is ellenzi a két ország felvételét, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön koppenhágai látogatása során újságíróknak azt mondta,

nem szokatlan, hogy nagy fajsúlyú döntések esetén eltérő vélemények legyenek a NATO-ban.

Hangsúlyozta, hogy közeli kapcsolatban vannak mind Finnországgal, mind Svédországgal, mind pedig Törökországgal, és hozzátette, hogy „foglalkoznak azokkal a problémákkal”, amelyeket Törökország kifogásolt.

Stoltenberg bizakodva beszélt a helyzetről, hiszen, mint magyarázta, „bőven van tapasztalatuk” abban, hogy miként kell véleménykülönbségek esetén „leülni és közösen megoldást találni” a felmerülő problémákra.

A NATO-főtitkár, aki szerdán személyesen vette át a finn és svéd NATO-nagykövetektől a két ország csatlakozási kérelmét, arról is beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja még sokáig elhúzódhat, ezért a szövetség tagországainak felkészültnek kell lenniük. Noha szerinte Oroszország nem érte el stratégiai céljait, nem gondolja, hogy Moszkva feladná a küzdelmet, írja az MTI.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik