A következő élő közvetítés része Putyin ezredest játszik, az Azovsztal védőit elkezdték kihozni

Az ukránok feladhatják Mariupolt, evakuálták az Azovsztal védőit

Abdullah Unver / Getty Images
Abdullah Unver / Getty Images

Azok után, hogy hétfőn megállapodtak a felek a mariupoli Azovsztalban rekedt sebesültek sorsáról, az éjszaka több mint 250 sérültet evakuáltak az acélgyárból, és a Guardian szerint nagyon úgy tűnik, hogy a várost védő ukrán erők átadják Mariupol irányítását Oroszországnak.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes hétfőn arról tájékoztatott, hogy 53 súlyosan megsebesült katonát menekítettek ki a létesítmény területéről, őket egytől egyig  kórházba szállították az oroszok által ellenőrzött Novoazovszk városában. Több mint 200 másik személyt egy humanitárius folyosón keresztül Olenivkába szállítottak.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a történtek után a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben úgy fogalmaztak, hogy az acélgyárat védő katonák elvégették a feladatukat. Ettől kezdve a fő cél az, hogy megmentsék a csapdába esett katonák életét. A bejegyzésben kiemelik továbbá, hogy a mariupoli acélgyár védelmével stratégiailag kulcsfontosságú feladatot vittek véghez az ukrán katonák – köztük az Azov ezred emberei –, mert ezzel meggátolták, hogy az orosz erők gyorsan elfoglalják Zaporizzsja városát, illetve időt nyertek az ukrán hadseregnek, ami az ország egész területén harcol az oroszokkal, miközben várja a külföldi fegyverszállítmányok beérkezését.

Hogy hány katona maradt az acélgyárban, egyelőre nem lehet biztosan tudni, de az ország elnöke, Volodomir Zelenszkij egyértelműen fogalmazott velük kapcsolatban, egy éjszaka közzétett videóban azt mondta, Ukrajnának élve van szüksége az Azovsztalt védő hősökre, és bízik benne, hogy meg tudják menteni a fiaik életét.

Ha az ukránok valóban átadják a város irányítását az oroszoknak, azzal véget érhet az ukrajnai háború legvéresebb ostroma, amely során mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett el. Az oroszok 82 napon át bombázták a várost, ami most romokban hever, az ukránok szerint több tízezer ukránt öltek meg a harcokban.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik