Élő Nagyvilág

A Kreml fenyegetésnek veszi, hogy Finnország benyújtja a NATO-csatlakozási kérelmét

ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP
ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP
  • Vitalij Klicsko szerint Putyin fő célja továbbra is az ukrán főváros elfoglalása maradt, és akár taktikai atombombát is képes ezért bevetni.
  • Az oroszok 33 energetikai céget sújtottak ellenszankciókkal.
  • A volt orosz elnök atomháborút vizionál a NATO bővülése miatt.
  • Finnország benyújtja a NATO-csatlakozási kérelmét, amire Oroszország idegesen reagált. A svédek vasárnap döntenek a NATO-csatlakozás beadásáról.
  • Fogolycserével hoznák ki az Azovsztal-művek sérült katonáit.
  • Németország állítja, kihúzhatja a következő telet orosz gáz nélkül is.

A szerdai nap eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja!

Több szögből rögzítették az orosz katonák hidegvérű gyilkosságát

Egy jól dokumentált, békeidőben sima rablógyilkosságnak minősülő háborús bűncselekményt követtek el orosz katonák Kijev egyik külvárosában, ami miatt az ukrán főügyészség is vizsgálatot indított – írta a CNN, amely megszerezte a videófelvételeket is.

Kapcsolódó
Így lőttek hátba két civilt az orosz katonák, hogy kifoszthassák a boltot
A hidegvérű gyilkosságot több szögből is rögzítették a térfigyelő kamerák.

Közel tízezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 5246 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4382-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 544 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől szerdán 77 ember, köztük 43 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

Atomtámadástól tart a kijevi főpolgármester

Hiába szabadították fel az orosz ostrom alól az ukrán fővárost, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester figyelmeztette a hazatérni szándékozó kijevieket, hogy nem tudja garantálni a biztonságukat. Noha az oroszok most Kelet-Ukrajna elfoglalására koncentrálják az erőiket, szerinte bármely másodpercben újra megtámadhatják Kijevet az oroszok. „Nem kétséges, a fő céljuk továbbra is a főváros elfoglalása maradt” – jelentette ki Klicsko a CNN-nek adott interjújában.

Klicsko attól tart, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai atombombát is bevethet Kijev ellen.

Az orosz kormány 31 nyugati cég ellen vetett be szankciókat

Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott szerdán ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit. Magyar érdekeltségek nem szerepelnek a listán.

A rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lesz lebonyolítani. Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez egyebek között a már megkötött külkereskedelmi szerződésekre is vonatkozik.

A tilalmakat korábban elnöki rendelet határozta meg, és amelyeket most kormányrendelet konkretizált. Egyebek között megtiltotta a szankciós listán szereplő vállalatok javára történő kifizetéseket, értékpapírügyleteket, a tulajdonukban lévő vagy általuk bérelt hajók befutását az orosz kikötőkbe.

Az orosz szankciós lista egyebek között a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, és az EuRoPol GAZ vállalat nevét tartalmazza.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik