Nagyvilág

Már 42 halottja van a havannai szállodai robbanásnak

ADALBERTO ROQUE / AFP
ADALBERTO ROQUE / AFP

Legfrissebb értesülések szerint legalább 42 ember életét követelte a pénteki havannai szállodai robbanás – közölte a kubai egészségügyi minisztérium kedden este. Korábban legkevesebb 25 halálos áldozatról lehetett tudni. A gyakorlatilag darabokra szaggatott épület romjai között a kubai hatóságok további áldozatok után kutatnak.

Roberto Enriquez, a kubai hadsereg tulajdonában lévő Gaviota turisztikai vállalat szóvivője kedden közölte, hogy a szakértők előzetes kárfelmérése szerint a belvárosban álló Saratoga patinás luxushotel több mint 80 százaléka szenvedett károkat a robbanásban, amely több tonnás betontömböket vetett a forgalmas környező utcákra és a szomszédos házakra, további komoly károkat okozva ezzel. Enriquez hozzátette, hogy a hatóságok a mentési munkálatok végeztével döntenek az épület további sorsáról.

Enriquez szerint 51 ember dolgozott a május 10-én újranyitni tervezett szálloda felújításán. Mint mondta, a munkások közül 23-an vesztették életüket. Köztük voltak a szállodavezetés tagjai, szobalányok, szakácsok, recepciósok, biztonságiak és műszaki szakemberek is. Három munkást még mindig eltűntként tartanak nyilván.

A hatóságok szerint gázszivárgás okozhatta a balesetet, amikor éppen egy gázszállító teherautó szolgálta ki az épületet. Az illetékesek azt állítják, hogy az épületben csak a felújító munkások és az újranyitást előkészítő alkalmazottak tartózkodtak a robbanáskor. Nem világos, hogy a többi áldozat ki lehet. Elképzelhető, hogy az épületen kívül voltak, ahová szintén hullottak törmelékek.

Az egészségügyi tárca szerint a halálos áldozatok száma 42-re gyarapodott, köztük legalább egy spanyol turista is volt. Tizenhét sérültet továbbra is kórházban kezelnek. Luis António Torres Iribar, a kubai Kommunista Párt havannai szervezetének vezetője szerint a robbanásban 38 lakóház szenvedett károkat és 95 embert kellett evakuálni otthonából. Hozzátette, hogy a környező épületek egyikét le kell majd bontani.

A Saratoga a 19. században épült, eredetileg üzletek és raktárak céljára. 1933-ban alakították szállodává, felújított állapotában 2005-ben nyílt meg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik