A következő élő közvetítés része Putyin beszédet mondott a győzelem napján, de elmaradt a nagy bejelentés, vörös festékkel öntötték arcon Oroszország varsói nagykövetét

Brit védelmi miniszter: Sem Nagy-Britannia, sem a NATO, sem Kelet-Európa nem akarja megtámadni Oroszországot

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök állításai ellenére senki nem akarja megtámadni Oroszországot, írja az MTI. Ben Wallace hétfőn a brit fegyveres erők londoni múzeumában tartott sajtótájékoztatóval egybekötött előadást az ukrajnai háborúról. Reagált arra is, hogy Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján rendezett moszkvai díszszemlén kijelentette: Oroszország az ukrajnai katonai fellépéssel saját területei elleni agressziót akadályozott meg.

Wallace a londoni rendezvényen úgy fogalmazott: Putyin az elmúlt hónapokban és években számos mesébe illő kijelentést tett, amelyek „még szórakoztatók is lehetnének, ha nem lennének ennyire tragikusak”.

A brit védelmi miniszter kijelentette: senki nem tervez inváziót Oroszország ellen, és Putyin visszatérő állításaival ellentétben a NATO nem kerítette be Oroszországot. Hozzátette: a NATO-országokkal közös orosz határszakasz Oroszország külső határainak mindössze a hat százalékát teszi ki, és “ez aligha nevezhető bekerítésnek”.

Nyilvánosan és kategorikusan kijelentem, hogy sem Nagy-Britannia, sem a NATO, sem Kelet-Európa nem tervez és soha nem is tervezett Oroszország elleni inváziót

– fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján a brit védelmi tárca vezetője. Kijelentette: az orosz hadsereget a vezérkar felkészületlenül vezényelte Ukrajnába. A brit védelmi miniszter szerint rossz minőségű volt a hadműveleti tervezés és előkészítés, az orosz fegyveres erők felszerelése sem volt megfelelő, és mindezt korrupció tetézte. Wallace szerint az orosz katonáknak egészen az ukrán határ átlépéséig nem mondták meg, hogy mi a feladatuk, így lehetőségük sem volt a felkészülésre.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik