Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdettek Srí Lankán

Tharaka Basnayaka / NurPhoto / AFP
Tharaka Basnayaka / NurPhoto / AFP

Rendkívüli állapotot hirdetett péntek éjféltől Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök a közbiztonság fenntartására hivatkozva, írja az MTI.

Az államfő hivatalának tájékoztatása szerint a rendkívüli jogrend kiszélesíti a hadsereg jogköreit az egyre terebélyesedő tiltakozási hullám közepette.

A katonák a közrend fenntartása érdekében előállíthatnak, illetve őrizetbe is vehetnek embereket. Rendes körülmények között erre csak a rendőrségnek lenne jogköre.

A lépés hátterében az állhat, hogy országos sztrájk kezdődött pénteken a gazdasági válsággal küzdő Srí Lankán. A szakszervezetek felhívására munkavállalók milliói hagytak fel a munkával, szinte teljesen megbénítva a vonatközlekedést. A magán busztársaságok sem indítottak járatokat, a munkások pedig a gyárak előtt tiltakoztak. A helyiek fekete zászlókkal jelezték, hogy elégedetlenek a kormánnyal.

A lakosság az elnök és fivére, Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök lemondását követeli.

Kapcsolódó
Sorozatos politikai hibák döntötték be a gazdaságot Srí Lankán
A válság okozta tüntetéseknek már halálos áldozata is, van, de messze nem ez a legnagyobb baj.,

Az 1948-ban függetlenné vált dél-ázsiai szigetország példátlan gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány, valamint a turizmusból származó bevételek elmaradása.

Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert, illetve gyógyszereket importálhasson. Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik