Élő Nagyvilág

Oroszország nukleáris csapásokat szimulál, véres ütközetek a mariupoli acélműben

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP
  • Véres ütközetek zajlanak a mariupoli acélműben.
  • Oroszország már nukleáris csapásokat szimulál.
  • Orosz helikopter sérthette meg Finnország légterét.
  • Magyarország megvétózza az EU-s olajembargót.
  • Putyin bocsánatot kért Lavrov hitlerezős kijelentéseiért.
  • Magyarország 37 millió euró értékben kínál segítséget Ukrajnának.
  • A német külügyminiszter Kijevbe utazik.

Olvassa vissza az orosz-ukrán háború szerdai eseményeit.

Ukrajna településeket foglalhatott vissza Mikalajiv és Herszon közelében

Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést az ország déli részén fekvő Mikolajivet és Herszont körülvevő több település felett – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A Mariupolban véres harcok azonban tovább folynak Mariuploban, ahol az orosz megszállók az Azovstal acélgyár területén állomásozó ukrán egységek megsemmisítésére összpontosítanak – tették hozzá.

Az oroszok harcirepülőgépek bevetésével folytatják az offenzívát, hogy megszerezzék az erőmű irányítását – áll a jelentés.

Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának orosz tábornokokat likvidálni

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat biztosított Ukrajnának, amelyek lehetővé tették, hogy megöljék a háborúban elesett orosz tábornokot – írja a New York Times magas rangú amerikai illetékesekre hivatkozva.

A segítség a Biden-adminisztráció titkos törekvéseinek része, amelynek célja, hogy valós idejű harctéri hírszerzést biztosítson Ukrajnának – írta a lap.

A jelentés szerint az Egyesült Államok közölte Ukrajnával az orosz hadsereg főhadiszállásának gyakran változtatott helyszíneire vonatkozó információkat és más részleteket is. Ukrajna ezt egyesítette saját hírszerzési adataival, amelyek között olyan lehallgatott beszélgetések is voltak, amelyek segítettek a magas rangú orosz tisztek felkutatásában. Ezután Ukrajna csapásokat mért és támadásokat intézett a bemért helyszínek ellen.

Oroszország már nukleáris csapásokat szimulál Kalinyingrádban

Oroszország közölte, hogy szimulált nukleáris rakétacsapásokat gyakoroltak a Kalinyingrádi enklávéjában, Lengyelország és Litvánia között, ahol Oroszország legnagyobb balti-tengeri haditengerészeti és és katonai támaszpontja van.

Az orosz védelmi minésztérium közleménye szerint szerdán nukleáris képességű Iskander mobil ballisztikus rakétarendszerek szimulált „elektronikus kilövésétt” gyakorolták. A gyakorlat során egyszeri és többszöri csapásokat gyakoroltak rakétarendszerek indítóit utánzó célpontokra, repülőterekre, védett infrastruktúrára, katonai felszerelésekre és szimulált ellenséges parancsnoki állásokra – idézte a közleményt az AFP francia hírügynökség.

A gyakolatok kiterjedtek „sugárzó és vegyi szennyezéses körülmények között végzett akciókra is”. A gyakorlatokban állítólag több mint száz katona vett részt.

Oroszország nem sokkal az invázió megkezdése után készenlétbe helyezte a nukleáris eszközeit, és az orosz elnök később taktikai nukleáris fegyverek bevetésére is utalt, valamint „villámgyors” megtorlásra figyelmeztetett, ha a Nyugat közvetlenül beavatkozik az ukrajnai konfliktusba.

Az AFP-nek nyilatkozó források szerint az orosz állami televízió az utóbbi időben igyekszik a nukleáris fegyverek használatát elfogadhatóvá tenni a nyilvánosság számára.

Már két hete azt halljuk a televíziók képernyőjéről, hogy nukleáris silókat kellene nyitni

– mondta Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas orosz újságíró.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik