A következő élő közvetítés része Az EU olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben, Magyarország megvétózza a javaslatot

Zelenszkij nem akarja befagyasztani a konfliktust

Metin Aktas / Anadolu Agency via Getty Images
Metin Aktas / Anadolu Agency via Getty Images

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának londoni csúcstalálkozójára jelentkezett be, a beszédéről készült videót a  Telegram-csatornáján tette közzé. Az ukrán elnök mondandójának kulcsmondata a Guardian szerint az volt, hogy határozottan visszautasítja azt, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktust „befagyasszák”.

A kissé magyartalan megfogalmazás a gyakorlatban annyit jelent, hogy a szemben álló felek között ugyan megszűnnek a fegyveres összetűzések, nem írnak azonban alá semmilyen békeszerződést vagy nyilatkozatot, ami mindenki megelégedésére rendezné a vitás kérdéseket. Erre talán a legjobb példa Észak- és Dél-Korea évtizedek óta nem múló ellenségeskedése, de befagyasztott konfliktusról lehet beszélni a moldovai Transznisztria vagy a grúz szakadár Abházia és Dél-Oszétia ügyében is.

Nem megyünk ebbe bele. Akkor lettem elnök, amikor Minszk-1 és Minszk-2 is hatályban volt. Voltak dokumentumok a megállapodásokról, de nem vették őket komolyan, nem volt súlyuk. Ellene vagyok a befagyasztott konfliktusoknak, ilyen biztosan nem lesz

– mondta Zelenszkij.

A Guardian valószínűsíti, hogy az ukrán elnök a nap folyamán még külön a dán lakossághoz is szólni fog. Dániában hagyományosan május 4-én ünneplik a náci megszállás alóli felszabadulást, ilyenkor minden ház ablakában egy-egy gyertyát helyeznek el az ott lakók.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik