Élő Nagyvilág

Az EU olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben, Magyarország megvétózza a javaslatot

Dursun Aydemir / AFP
Dursun Aydemir / AFP
  • Az oroszok megtámadták a Mariupol mellett levő Azovsztal acélüzemet, miután a 156 kimenekített civil megérkezett Zaporizzsjába – adta hírül Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt is megerősítette, hogy az oroszok újból lövik az üzemet, egyúttal újabb humanitárius folyosók megnyitását sürgette.
  • 21 civil meghalt és 27-en megsebesültek kedden a kelet-donyecki régióban végrehajtott orosz támadást követően. Ez a legtöbb civil áldozat egy nap alatt azóta, hogy az oroszok megtámadták a kramatorszki vasútállomást.
  • Ausztrália újabb 110 orosz politikus és magánszemély ellen hozott szankciókat: már 812 személyt és 47 szervezetet szankcionáltak.
  • Egy infrastrukturális létesítményt ért rakétatalálat Kárpátalján kedden.
  • Az EU megtiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást (hat hónapon belül az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát), Magyarország ugyan Szlovákiával együtt a jövő év végéig haladékot kapna, de a kormány így is vétóra készül.

Kiszorították az oroszokat Harkiv közeléből

Egy jelentős ukrán ellentámadás nagyjából 40 kilométerre keletre szorította az orosz fegyveres erőket Harkiv városától – áll az Institute for the Study of War nevű agytröszt legfrissebb hírszerzési jelentésében.

Az ellentámadás megteremtheti a feltételeit egy szélesebb körű hadműveletnek, melynek célja az oroszok kiszorítása a város körüli állásaik nagy részéből – állítja a szervezet.

(Guardian)

156 embert evakuáltak az Azovsztalból, az oroszok újból lövik az üzemet

Volodimir Zelenszkij elnök megerősítette, hogy a mariupoli Azovsztal acélgyárból sikeresen evakuált 156 ember kedden megérkezett Zaporizzsjába.

Zelenszkij nemzethez intézett beszédében hozzátette, hogy a humanitárius folyosó működéséhez tűzszünetre van szükség.

Végre megvan az eredménye, az első eredménye a mariupoli Azovsztalból való evakuálási műveletünknek, melyet már nagyon régóta szervezünk. Sok erőfeszítésbe, hosszú tárgyalásokba és különböző egyeztetésekbe került.

– mondta Zelenszkij.

Ma 156 ember érkezett meg Zaporizzsjára. Nők és gyerekek. Több mint két hónapja vannak a menedékhelyeken. Képzeljék csak el. Például egy hat hónapos gyermek, aki ebből két hónapot a föld alatt töltött, a bombák elől menekülve. Ezek az emberek végre teljesen biztonságban vannak. Segítünk nekik.

– tette hozzá az ukrán államfő.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az orosz fegyveres erők nem tartják be a tűzszüneti megállapodásokat, és újból lőni kezdték a Mariupol melletti acélgyárat. Szerinte minél több ilyen támadást hajt végre Oroszország, annál távolabb kerül attól, amit civilizációnak neveznek.

Folytatják a súlyos légicsapásokat Azovsztalnál. Megpróbálják megrohamozni a komplexumot. Nekem már sokszor elmondták, hogy senkit sem lehet kimenekíteni onnan. Hogy ez lehetetlen. És ma 156 ember van Zaporizzsjában. Ez még nem győzelem, komoly eredmény. És hiszem, hogy van esély arra, hogy a többi embert is megmentsük.

– mondta az ukrán elnök.

(Guardian)

Olvasói sztorik