A következő élő közvetítés része Az EU olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben, Magyarország megvétózza a javaslatot

Kovács Zoltán a CNN-en: 3-5 éven belül nem lehet leválni az orosz energiáról

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Brüsszel javaslata az orosz energiaimportról való leválásról ellenkezik Magyarország energiabiztonságával, az elképzelést lehetetlen megoldani ilyen rövid idő alatt, mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

Elmondta, hogy Magyarország a nyersolajellátás 65 százalékát, földgázellátásának 85 százalékát kapja Oroszországból. Ezt a helyzetet az ország örökölte, ezt nem lehet felróni a kormánynak szerinte. Magyarország az Európai Unió által kilátásba helyezett rövid idő alatt nem lesz képes más forrást találni az orosz energiahordozók helyett, sem forrás, sem kapacitás, sem más alternatív forrás nem érhető el Magyarország számára jelenleg és a közeljövőben – tette hozzá. Kovács elmondta, hogy a legrövidebb idő is 3-5 év, hogy megtörténjen egy ilyen váltás, nem beszélve annak költségeiről. Mint mondta, nem láttak ezzel kapcsolatos megvalósíthatósági tervet, nem kaptak garanciát arra, hogy megvalósítható az átállás és arra sem, hogy az Európai Unió és a tagállamok ehhez milyen segítséget nyújtanak.

Ha nincs konkrét terv Magyarország olaj- és a gázellátására, nem lehet az átállást megvalósítani 2023 végéig, emelte ki. Az Európai Unióban konszenzushoz kötött a döntéshozatal, csak akkor lehet valamit kivitelezni, ha mindenki egyetért, jelezte, és megjegyezte, hogy Szlovákiának és Csehországnak is gondjai vannak a tervvel.

Végezetül a műsorvezető arra kérdezett rá, hogy figyelmeztették-e Magyarországot a várható orosz támadásra. Erre Kovács Zoltán határozott nemmel válaszolt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik