A következő élő közvetítés része Rakéta csapódott be Kárpátalján, civileket evakuáltak Mariupolból

Kik és hogy jutottak ki a mariupoli Azovsztalból?

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

A BBC kisebb összefoglalót közölt a háború egyik legfontosabb történéséről, az ostromlott mariupoli Azovsztal-acélműből történő evakuálásról. Az ENSZ és a Vöröskereszt együttműködésével 127 embert sikerült kihozni a rommá lőtt gyártelepről. Sokuk bő egy hónapja a gyár alatti bunkerrendszer katakombáiban élt. Az evakuáció során buszkonvojjal jöttek ki, mintegy 200 kilométert utaztak sok ellenőrzőponton keresztül Zaporizzsja városáig. A 127 kimentett ember bő fele jött elő az alagsorból, 58-an a városban szálltak fel a konvojra.

Az alagútrendszert még a szovjet időkben, az 1930-as években kezdték építeni, majd atombiztossá tették a világháború után. Az ukrán katonák jól ismerik a járatokat, valamint már jó előre elegendő élelmiszerkészletet táraztak be, számítva egy elhúzódó ostromra.

A BBC megjegyzi még, ez volt az első alkalom, hogy a harcoló feleknek sikerült egy humanitárius folyosóban megegyezni, és kihozni embereket az Azovsztalból. Azonban még százak maradhattak az alagútrendszerben, és az ENSZ-Vöröskereszt-konvoj távoztával az oroszok újult erővel kezdték lőni az ipari komplexumot.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik