Nagyvilág

Újabb öt év börtön vár a Nobel-békedíjas egykori mianmari vezetőre

Don EMMERT / AFP
Don EMMERT / AFP

Újabb öt éves börtönbüntetést szabtak ki a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji volt mianmari vezetőre. A politikusnőt a hatalmat birtokló katonai vezetés egyszer már hat év börtönre ítélte, ezt tetézi a mostani ítélet – írja az MTI az AFP francia hírügynökség meg nem nevezett forrására hivatkozva.

A 76 éves Nobel-békedíjas politikusnőt most azzal vádolta a junta, hogy hatszázezer dollárt és több mint tizenegy kilogramm aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Theintől. Aung Szan Szú Kji visszautasította a vádakat.

A politikusnő ellen eddig tíz korrupciós vádpontot emeltek. Az ügyhöz közel álló, a hét elején megkérdezett forrás szerint az idős nő jó egészségnek örvend. Őt a 2021. február 1-jei katonai puccs óta tartják fogva.

A politikus eddig a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, felbujtás, korrupció miatt összesen több évtizedes börtönbüntetést kapott. Büntetésének kezdetét házi őrizetben tölti.

A zárt ajtók mögött folyó eljárást sokak szerint kizárólag politikai megfontolások motiválják. A eszerint cél az, hogy végleg kizárják a politika színteréről. A nő a 2015-ös és a 2020-as választások nagy győztese volt – írta az AFP.

A politikushoz közel álló több személyt már szintén súlyos büntetésre ítéltek: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert hetvenöt év börtönre, egyik munkatársát pedig húsz évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak.

A 2021. februári államcsíny káoszba taszította az országot. Egy helyi megfigyelő szerint a biztonsági erők közel 1800 civilt öltek meg és több mint 13 000-et tartóztattak le. Az ország több részén milíciák fogtak fegyvert a junta ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik