Otthon

Észak-Koreában gyötrelem penthouse-ban lakni

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

Észak-Korea fővárosában, Phenjanban jellemzően a legszegényebbek költöznek a magasházak legfelsőbb szintjein lévő lakásokba, mert számos technikai problémával készültek, írja a Reutersre hivatkozva a Telex.

A lapnak egy 31 éves férfi mesélt a jelenség okairól. Jung Si-woo 2017-ben disszidált Dél-Koreába, de előtt egy 13 emeletes épület harmadik emeletén élt, ahol nem volt lift, barátja pedig egy 40 emeletes tömbház 28. emeletén élt, aki pedig sosem használt liftet, mert az sosem működött.

Phenjanban a napokban adtak át egy 80 emeletes felhőkarcolót, Jung arról beszélt, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor ezzel is csak azt akarta bizonyítani, mennyit fejlődött az észak-koreai műszaki technológia, és nem a lakosság igényei voltak fontosak.

Amikor még az észak-koreai fővárosban élt, a legtöbb liftet csak naponta kétszer kapcsolták be, reggel és este egy kétórás idősávban. A liftezés mellett egyébként az is gondot okoz az összeállítás szerint, hogy rossz a vízellátás, az alacsony víznyomás miatt pedig sokszor víz sincs a magasabb emeleti lakásokban.

Voltak, akik speciális szivattyúkkal próbálkoztak, de az észak-koreai felhőkarcolókban gyakran áram sincs, tették hozzá.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik