Nagyvilág

Ferenc pápa után Salvinivel találkozik Orbán

Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Az olasz politikus most fog gratulálni Orbánnak a választási győzelemhez.

Orbán Viktor ma Rómába utazott, hogy a Vatikánba betérve Ferenc pápával találkozzon. A hírek szerint a magyar kormányfő arra kérte a pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket, majd azzal a lendülettel meg is hívta Budapestre.

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közben megerősítette az MTI-nek, hogy nem Ferenc pápa az egyetlen, akivel Orbán hivatalos keretek között találkozik, tárgyalni fog ugyanis Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével.

A hivatalos tájékoztatás szerint tárgyalás középpontjában Olaszország és Magyarország nemzetközi helyzete és kapcsolatai állnak, különös tekintettel a gazdaságra és a beruházásokra, illetve olasz lapok a Ligára hivatkozva azt is írják, hogy Salvini számára ez egy alkalom arra is, hogy személyesen gratuláljon Orbánnak a választási győzelméhez, és „kifejezze a római és a budapesti kormányzat közötti barátság és együttműködés érzéseit”.

Salvini – aki Orbán egyik fontos európai szövetségese – legutóbb akkor került újra rivaldafénybe, amikor az ukrán-lengyel határnál vett részt humanitárius misszión. Az euroszkeptikus olasz politikusról ismert, hogy jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, korábban készült is róla egy fotó, amelyen az orosz elnök képmásával mintázott pólóban feszít. Ennek tükrében nem fogadták túl barátságosan az orosz agressziót elítélő és az ukránok mellett kiálló Przemyślben. A város polgármestere előbb elmondta, Salvini jelenléte a városban arcátlanság, és nehezére esik neki tisztelettel beszélni róla, majd átnyújtott egy putyinos pólót az olasz politikusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik