Belföld

Orbán Viktor találkozott Ferenc pápával, és meg is hívta Magyarországra

MTI
MTI

Mint arról szerdán beszámoltunk, Orbán Viktor a Vatikán felé vette az irányt, hogy az április 3-i parlamenti választás utáni első hivatalos útján Ferenc pápával találkozzon.

A találkozó meg is valósult, amiről a miniszterelnök számolt be, egy fotót tett közzé a Facebook-oldalán, „Miniszterelnöki látogatás a Vatikánban” címmel.

Az MTI beszámolója szerint Orbán arra kérte a pápát, hogy „támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket”.

A beszámoló szerint Orbán kiemelte, nagy magyar tradíciót folytatott azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként, majd hozzátette, ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen Ferenc pápa közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen.

Orbán kérdésre válaszolta közölte,

a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire  – mint mondta – bíztatóan pozitív választ kapott.

A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak és most valószínűleg Magyarországon tudják majd folytatni tanulmányaikat. Orbán szerint a pápa azt mondta neki, ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl.

A miniszterelnök úgy vélte, a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország, illetve hogy a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés a családok tekintetében alakult ki.

Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára

– fogalmazott Orbán.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben már járt Budapesten, a katolikus egyházfő miséjével zárult az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Akkor sokáig téma volt, hogy a katolikus egyház feje találkozik-e vajon Orbánnal. Ferenc pápa végül mind a miniszterelnököt, mind Áder János köztársasági elnököt fogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik