Nagyvilág

Százmillió eurót ad Románia a keleti szomszédjának, Moldovának

Veronique Popinet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Veronique Popinet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A romániai parlament felsőháza kedden ratifikálta azt a kormányközi megállapodást, amely szerint a szomszédos Moldovának 100 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújtanak – írja az Agerpres román hírügynökség.

A Románia és a Moldovai Köztársaság közötti, vissza nem térítendő támogatásról szóló kormányközi megállapodást február 11-én írták alá Kisinyovban, a moldáv fővárosban. A szenátus most 95 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a törvénytervezetet, amelyet korábban már jóváhagyott a képviselőház.

Eszerint Románia támogatja Moldovát a fenntartható fejlődésben, a reformokban és az Európai Unióhoz való közeledést szolgáló erőfeszítéseiben.

A dokumentum lehetővé teszi, hogy Románia kormánya 100 millió eurós támogatást nyújtson az Ukrajnával közvetlen szomszédságban elhelyezkedő államnak. Az összeget a dokumentum hatályba lépésétől kezdve hét éven belül kell kifizetnie, ami három évvel meghosszabbítható.

A nagyjából két és félmillió lakosú Moldovában évek óta komoly gondot jelent a rekordmértékű munkanélküliség, az elvándorlás és az általános gazdasági válság. Az ország területi integritása szintén régóta veszélyben van. Miközben a román anyanyelvű többség nem bánná a Romániával való egyesülést, addig az ukrán határ közelében kialakult egy megyényi szakadár terület is, az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaság, ahova Vlagyimir Putyin orosz csapatokat telepített.

A jelenlegi Nyugat-barát moldáv kormány a NATO-csatlakozás mellett nem, de az európai uniós csatlakozás mellett erősen elkötelezett, olyannyira, hogy az idén március elején Ukrajnához hasonlóan beadta gyorsított csatlakozási kérelmét az Európai Uniónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik