Nagyvilág

Neonáci pártelnök szorult ki a szlovák parlamentből

MTI / EPA
MTI / EPA

Elvesztette parlamenti mandátumát Marian Kotleba, a neonácinak tekintett, szélsőjobbos Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke egy elmarasztaló bírósági ítélet miatt – írja a pozsonyi Új Szó. Az erről szóló határozatot Grendel Gábor, a szlovák parlament magyar alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán.

A szélsőjobboldali párt elnökét csak nemrég ítélték hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy szövevényes ügyben, amelynek lényege a nácipártolás volt. A képviselő  az ítélet szerint 2017. március 14-én, a náci Németországgal kollaboráló első önálló szlovák államalakulat, az úgynevezett Szlovák Állam kikiáltásának évfordulóján Besztercebányán 1488 euró értékű csekkeket nyújtott át három családnak. Amint azt a bíróságon szakértők megerősítették,

a 14-es és a 88-as szám rejtjeles üzenet a nemzetközi szélsőjobboldali körökben.

A bíróság a szélsőjobboldali pártvezetőt az „alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében” találta bűnősnek.

A szlovákiai Legfelsőbb Bíróság fellebbviteli szenátusának elnöke nemcsak a 14-es és 88-as számok náci és neonáci szimbolikáját emelte ki, hanem a csekkek átadásának időpontját is. A bíróság szerint Kotleba

így ünnepelte annak a szlovák államnak a megalakulását, amely szintén a fasizmus és a nácizmus elvein alapult.

Az  első szlovákiai köztársaság, más néven a Szlovák Állam a náci Németország részlegesen elismert csatlós állama volt, amely 1939. március 14. és 1945. április 4. között létezett.

A rövid életű államalakulat úgy jött létre, hogy  az akkori Csehszlovákia egy kisebb része német támogatással kiáltotta ki függetlenségét. Mindez egy nappal az előtt történt, hogy az Adolf Hitler vezette náci Németország megszállta volna Cseh- és Morvaországot. A Szlovák Állam a mai Szlovákia területének nagy részét magába foglalta, de a többségében magyarok által lakott felvidéket pont nem, mert azt a németek nyomására Csehszlovákia már 1938-ban átengedte Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik