Nagyvilág

Sortűz és villamosszék közül kellett választania a halálraítéltnek, mert elfogyott a méreginjekció

MIKE SIMONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MIKE SIMONS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Mivel a méreginjekció hiánycikk Dél-Karolina államban, sortűz és villamosszék közül kellett választania a gyilkosságért elítélt férfinek – írja a CNN. 

Richard Bernard Moore 1999-ben gyilkolt meg egy boltost, amelyet követően halálra ítélték. Azóta a halálsoron várja kivégzését, amelynek dátumát idén április végére tűzték ki. Moore több mint egy évtized után az első halálraítélt Dél-Karolina államban, akin végrehajtják a halálos ítéletet, ám épp emiatt akadtak komoly problémák a kivégzéssel. A lap információi szerint ugyanis az államban 2013 óta nincsen elegendő mennyiségű méreganyag a kivégzéshez, így más módon kell véget vetni a halálraítélt életének. Bizarr fordulatként a választást meghagyták Moore-nak: a sortűz és a villamosszék közül válaszhat. Az 57 éves férfi a golyó általi kivégzést választotta, ám reménykedik benne, hogy kivégzése napjáig, április 29-ig még változhat a helyzete.

Ügyvédei ugyanis a bíróságon támadták meg a döntést, és azt próbálják elérni, halasszák a kivégzést, hogy legyen idejük fellebbezni az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál. Szándékuk szerint felülvizsgáltatnák Moore büntetését a hasonló bűncselekmények tükrében, hátha elkerülhető a halálbüntetés. Az utóbbi időben több ilyen fellebbezés is történt más esetekben, ám ezek nem vezettek sikerre. Egyúttal azzal is érvelnek, hogy az felkínált kivégzési módszerek túl kegyetlenek és szokatlanok az államban addig alkalmazott metódushoz képest.

Dél-Karolinában tavaly jelentették be, hogy a méreginjekciók hiánya miatt bevezetik a választás lehetőségét. Amennyiben két hét alatt nem tud dönteni a halálraítélt, automatikusan a villamosszékbe küldik.

Kapcsolódó
Dél-Karolina börtöneibe visszahozzák a fegyveres kivégzőosztagokat
Hiány van a méreginjekciókból az Egyesült Államokban, ezért az állam republikánus kormányzója úgy döntött: a halálraítéletek a jövőben a villamosszék és a kivégzőosztag közül választhatnak utolsó vacsorájuk utáni programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik