Élet-Stílus

Dél-Karolina börtöneibe visszahozzák a fegyveres kivégzőosztagokat

Scott Shymko / Getty Images (illusztráció)
Scott Shymko / Getty Images (illusztráció)
Hiány van a méreginjekciókból az Egyesült Államokban, ezért az állam republikánus kormányzója úgy döntött: a halálraítéletek a jövőben a villamosszék és a kivégzőosztag közül választhatnak utolsó vacsorájuk utáni programot.

Henry McMaster kormányzó a múlt hét végén írta alá az állam új halálbüntetésekre vonatkozó törvényt, ami már hatályba is lépett. Az új szabályok értelmében az eddig használt, de a régóta hiánycikknek számító, humánus halált ígérő méreginjekció helyett – amit továbbra is preferálnak abban az esetben, ha éppen elérhető – a jövőben két opció közül választhatnak a halálraítéltek: masszív áramütések vagy golyók vessenek véget az életüknek – közölte a CNN.

Az országosan tapasztalható hiány olyan mértékű, hogy Dél-Karolinában tíz éve nem végeztek ki senkit.

A kivégzések viszont most az új törvények értelmében újraindulhatnak az államban.

Bár a CNN honlapján azt is hozzáteszik, hogy Joe Biden elnök hivatalba lépése óta az Egyesült Államokban nem végeztek ki senkit a több, mint 2500 halálsoron lévő elítélt közül, és a Fehér Ház nem is támogatja a kivégzések gyakorlatát a büntetésvégrehajtásban.

A bostoni maratonon bombamerényletet végrehajtó testvérpár egyik tagjának halálos ítéletét a legfelső bíróság márciusban felülvizsgálta, amit Jen Psaki, a Fehér Ház sajtósa így kommentált akkor:

Ahogy Biden elnök a kampányában is világossá tette, komolyan aggódik amiatt, hogy a halálbüntetés jelenlegi végrehajtása összhangban áll-e az igazságosság és a tisztesség érzésének alapvető értékeivel.

Carnajev-per (Array)
Halálra ítélte az esküdtszék Carnajevet
Az esküdtszék Dzsohar Carnajev halálra ítélése mellett döntött.

Az új törvény értelmében a dél-karolinai halálraítélteknek két hetük van eldönteni, hogy a méreginjekció hiánya esetén melyik lehetőséget választják. Ha ezt nem teszik meg, akkor automatikus villamosszékbe kell ülniük.

Dél-Karolina negyedikként legalizálta a kivégzőosztagok bevetését a börtönökben Oklahoma, Mississippi és Utah államok után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik