A következő élő közvetítés része Az első nyugati vezető utazik Moszkvába a háború kitörése óta

Amerikai katonákat kérnek a csehek

MTI/AP/Efrem Lukackij
MTI/AP/Efrem Lukackij

A cseh kormány szívesen látná, ha az amerikai hadsereg valamilyen módon jelen lenne Csehországban. Erről Jana Cernochová védelmi miniszter beszélt a Deník N internetes hírportálon megjelent interjúban. “A következő kétoldalú találkozón ezt a témát is fel akarom vetni” – mondta a miniszter azzal a pontosítással, hogy húsvét után hivatalos látogatást tesz az Egyesült Államokban, ahol amerikai partnerével, Lloyd Austinnal fog tárgyalni.

A cseh védelmi tárca vezetője szerint az egyik lehetséges megoldás az, amit Szlovákia alkalmazott: kétoldalú szerződés alapján lehetővé tette az Egyesült Államoknak, hogy két katonai támaszpontot használjon a hadserege. “Nem akarok belemenni a részletekbe, de úgy vélem, számunkra nagyon fontos lenne, hogy előkészítsünk valamilyen szerződést. Ennek elfogadása bizonyára mindkét oldalon eltart egy ideig, mert szükség lenne a cseh parlament mindkét házának jóváhagyására is” – mutatott rá a védelmi miniszter.

Petr Fiala kormányfő a Nova kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy olyan fajsúlyú dologról van szó, amelyről a kormány nem dönthet egyedül, hanem a parlament jogkörébe tartozik. “Keressük mindazokat az eszközöket, amelyekkel megerősíthetjük biztonságunkat, a NATO keleti szárnyának biztonságát, hogy ellen tudjunk állni az olyan agresszív politikának, amilyet ma Vlagyimir Putyin Oroszországa folytat” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Vladimir Jurecka kormányfőhelyettes, munkaügyi és népjóléti miniszter a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában azt mondta, hogy az amerikai támaszpontok céljaira a morvaországi Prerovban, valamint az Ostrava-Mosnovban működő katonai repülőterek felelnének meg a legjobban. Jurecka szerint a vita a konkrétumokról egyelőre az elején jár.

Jana Cernochová megerősítette továbbá, hogy Csehország újabb haditechnikát is akar vásárolni az Egyesült Államokból. Egy korábbi megállapodás szerint a cseh hadsereg 12 amerikai helikoptert vásárol Amerikából. A miniszter szeretné elérni, hogy Csehország ennél több helikoptert vehessen. Mint megjegyezte: sorba kell állni az amerikai fegyverekért, mert a kereslet jelenleg nagyobb, mint a kínálat.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik