Élő Nagyvilág

Rakétatalálat ért egy civilek evakuálásra használt donyecki vasútállomást, legalább 50 ember, köztük gyerekek haltak meg

Fadel Senna / AFP
Fadel Senna / AFP
  • Zelenszkij szerint Borodjankában rosszabb állapotok vannak, mint Bucsában. „Megkezdték a romok átvizsgálását Borodjanka városában. Ott még borzalmasabb a helyzet, még több az orosz megszállók áldozata” – mondta az ukrán elnök. Bucsában szerda estig 320 civil holttestet találtak meg.
  • Joe Biden amerikai elnök üdvözölte az ENSZ döntését, melynek értelmében Oroszország tágságát felfüggesztik a szervezet emberi jogi tanácsában.
  • A német hírszerzés birtokába jutott üzeneteken az orosz csapatok civilek meggyilkolásáról beszéltek Bucsában – adta hírül a német média. Szerintük a stratégia része lehet a civilek lemészárlása.
  • Dnyipro polgármestere felszólította a nőket, a gyermekeket és az időseket, hogy hagyják el a várost, ugyanis egyre nagyobb a félelem a kelet-ukrajnai harcok kiéleződésétől.
  • Miközben a NATO növelni fogja az Ukrajnának küldött támogatást, addig Szijjártó Péter ismét leszögezte: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába. Nagy-Britannia újabb 100 millió font értékben küld védelmi fegyvereket, Szlovákia pedig egy szovjet légvédelmi rendszert adott át az ukránoknak.
  • Becsapódott két orosz rakéta pénteken a kelet-ukrajnai Kramatorszk város egyik vasútállomásánál. Péntek délutánra már 50-re emelkedett a halálos áldozatok száma, akik között gyerekek is voltak, és több százan megsérültek.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megnézte a bucsai tömegsírokat, majd bejelentette, hogy az EU segíteni fogja Ukrajnát, hogy minél előbb elérje a tagjelölti státuszt.
  • Az ukrán emberi jogi biztos azzal vádolja az orosz katonákat, hogy gyerekeket is megerőszakoltak Kijev környékén.

Már 39 halottja van a kramatorszki rakétatámadásnak

39-re emelkedett a kramatorszki vasútállomásnál történt rakétatámadás halálos áldozatainak száma, jelentette a helyi kormányzó. A legfrissebb jelentések szerint a támadásnak 87 sérültje van.

Egy ukrán újságíró Twitteren arról ír, hogy a kramatorszki polgármester arról számolt be, hogy a kórházak nem tudnak megbírkózni a sérültek számával, és 30-40 sebész dolgozik egyszerre a sok esetben végtagok nélküli sérültek ellátásán. (Guardian)

Putyin és Lavrov lányai ellen léptetett érvénybe szankciókat a brit kormány

Vlagyimir Putyin orosz elnök és külügyminisztere, Szergej Lavrov lányai ellen léptetett érvénybe szankciókat pénteken a brit kormány, írja az MTI. A londoni külügyminisztérium indoklása szerint ez az intézkedés is „a Kreml belső köreinek fényűző életmódját” veszi célba.

A minisztériumi tájékoztatás szerint Putyin két lányát, Katyerina Vlagyimirovna Tyihonovát és Marija Vlagyimirovna Voroncovát, valamint Lavrov lányát, Jekatyerina Szergejevna Vinokurovát a brit kormány beutazási tilalommal és Nagy-Britanniában lévő vagyoneszközeik befagyasztásával sújtotta.

A beszámoló szerint Nagy-Britannia e szankciókat az Egyesült Államokkal összehangolt módon léptette érvénybe. A külügyminisztérium felidézi, hogy Lavrov nevelt lánya, Polina Kovaljova ellen a brit kormány már a múlt hónap végén hasonló intézkedéseket hozott.

Elfogadta az EU az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját

Az Európai Unió Tanácsa írásbeli eljárás útján elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, valamint az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett atrocitásokra, írja az MTI.

A tanácsi közlemény szerint az újabb uniós megszorító intézkedések célja az orosz kormányra és az ország gazdaságára gyakorolt nyomás növelése, valamint az Ukrajna elleni agresszióra szánt orosz erőforrások korlátozása.

A szankciós csomag uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre és más szilárd fosszilis üzemanyagokra. Megtiltja az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók kikötését az uniós kikötőkben. Kivételt csak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius szállítmányokat, illetve az energiahordozókat szállító vízi járművek képezhetnek.

Megtiltja minden orosz és fehérorosz közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy árut szállítson az Európai Unión belül, a rendelkezés érvényes a tranzitforgalomra is. Kivételt a gyógyszeripari, az orvosi, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító, illetve a humanitárius célú közúti rakományok élvezhetnek.

Exporttilalom lép érvénybe 10 milliárd euró értékben a sugárhajtómű-üzemanyagot és egyéb áruk, például kvantumszámítógépek, fejlett félvezető-, illetve csúcskategóriájú elektronikai eszközök és szoftverek esetében, valamint behozatali tilalom érvényes 5,5 milliárd euró értében az olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya, valamint egyes luxustermékek.

Az EU általános tilalmat rendelt el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben, valamint az orosz és fehérorosz állami szerveknek nyújtott valamennyi pénzügyi támogatásra.
Az uniós tanács úgy határozott, hogy szankcionálja azokat a vállalatokat is, amelyek termékei vagy technológiája szerepet játszik az Ukrajna elleni invázióban.

Szankciós listára helyezett oligarchákat és üzletembereket, magas rangú orosz parlamenti tisztviselőket, valamint a dezinformáció terjesztőit és támogatóit, akik szisztematikusan terjesztik a Kreml narratíváját az ukrajnai orosz háborús agresszióról. A megszorító intézkedések kiterjednek a már szankcionáltak családtagjaira is annak érdekében, hogy az uniós szankciókat ne kerülhessék meg.

Az unió emellett teljes tranzakciós tilalmat vezetett be négy kulcsfontosságú orosz bankra, amelyek az orosz bankszektor piaci részesedésének összesen 23 százalékát teszik ki. A bankokat teljes mértékben elvágják az uniós piacoktól.

Oroszország tagadja a kramatorszki vasútállomás elleni támadást, szerintük az ukránok magukat bombázzák

Az orosz védelmi minisztérium tagadja, hogy az orosz fegyveres erők felelősek lennének a kelet-ukrajnai Kramatorszk városának egyik vasútállomása ellen pénteken végrehajtott támadásért – jelentette a RIA orosz állami hírügynökség.

Az ukrán állami vasúttársaság közölte, hogy több mint 30 ember meghalt és száznál is több fő megsérült a légicsapásban, melyet akkor hajtottak végre, amikor a civileket az ország biztonságosabb részeire próbáltak evakuálódni.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az állomást eltaláló rakéta olyan típusú, amelyet csak az ukrán hadsereg használ, és hasonló ahhoz, amely március 14-én csapódott be Donyeck város központjában, 17 ember halálát okozva – adta hírül a RIA.

(Al Jazeera)

"Gyerekeknek" címezték az oroszok a vasútállomást célzó rakétát

Pontosítunk!

A rakétán szereplő orosz felirat magyarul inkább azt jelenti, hogy “a gyerekekért”, amely talán az oroszok szerint a donbaszi régióban elkövetett atrocitásokra utalhat.

A Wall Street Journal újságírója a súlyos légicsapást elszenvedő kramatorszki állomáson lefotózta a rakétaerősítőt, azt az eszközt, amely a légitámadásnál célba juttatja az robbanóanyagot. A rakéta oldalán a „gyerekeknek” felirat olvasható.

Az állomást civilek evakuálására használták, a támadáskor több százan tartózkodtak az épületben.

Több mint 30 halálos áldozata van a vasútállomást ért légicsapásnak

Oroszország Iszkander cirkálórakétákat lőtt ki egy vasútállomásra Kramatorszk városában, a keleti Donyeck régióban. A támadás során több mint 30 ember meghalt, a sérültek száma meghaladja a száz főt.

Pavlo Kirilenko regionális kormányzó televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy a Kramatorszk városát ért támadás szándékosan a vasútvonalat vette célba, ahol több százan gyűltek össze, hogy elhagyják a hetek óta erősen ágyúzott várost.

Ez egy szándékos támadás a vasút személyszállító infrastruktúrája és Kramatorszk lakói ellen

– írta Olekszandr Kamisin, az ukrán államvasutak vezetője a Telegramon.

(Al Jazeera)

Rakéta találat ért egy donyecki vasútállomást, ahonnan több ezer ember próbált nyugatra menekülni

Rakéta találat ért egy kelet-ukrajnai vasútállomást, melyet civilek evakuálására használtak – számolt be az ukrán államvasutak vezetője Olekszandr Kamisin. A Telegramon közzétett üzenetében azt írja, a donyecki Kramatorszk város egyik vasútállomását érte találat.

Pavlo Kirilenko donyecki területi kormányzó a Telegramon több tucat halottról, illetve sebesültről ír. Azt is elmondta, hogy

a támadás idején több ezer ember tartózkodott az állomáson, mivel a donyecki régióból a lakosokat Ukrajna biztonságosabb régióiba evakuálják. Kramatorszk város tanácsa figyelmeztette az embereket, hogy maradjanak óvóhelyeken.

(BBC)

Mi történt Bucsában?

Ukrajna Oroszországot vádolja a bucsai mészárlással, de az orosz kormány szerint csak átverésről van szó. A Deutsche Welle Fact-Checking részlege mindkét állítást ellenőrizte, és mint írják, elegendő bizonyítékot talált arra, hogy bebizonyítsák, az orosz fél téved.

Figyelem, felnőtteknek szóló tartalom!

„Ha ez a polc kitart, minden ukránnak ki kell"

Nataliya Gumenyuk ukrán újságíró tette közzé az alábbi posztot Twitteren, melyben arról ír, hogy egy új mém kezdett el terjedni Ukrajnában, miután elkészült az alábbi fotó a kijevi régióban található Borogyanka városában, ahol óriási pusztítást végeztek az orosz csapatok. A képen látható, hogy egy lebombázott házból szinte semmi nem maradt, kivéve a konyhaszekrény egy részét, ami valamilyen csoda folytán túlélte a támadást.

Odesszát bombázzák az oroszok

Péntek reggel rakétatámadás érte Ukrajna harmadik legnagyobb városát, Odesszát.

Az oroszok a Fekete-tenger felől indítottak légicsapást a kikötővárosra. Ennek következtében az odesszai régió infrastruktúrája sérült

– írják a városi tisztviselők a Telegramon.

A támadás részletei és a veszteségek mértéke egyelőre nem ismertek. A városvezetés mindenkit arra kér, hogy ne tegyen közzé képeket és videókat az interneten, illetőleg próbáljanak hiteles forrásból tájékozódni.

(BBC)

Napirendre került Finnország és Svédország NATO-csatlakozása

A háború miatt szóba került két hagyományosan el nem kötelezett ország, Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán – mondta el csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese.

Finnországban a közvélemény az orosz agresszió óta jobban pártolja a csatlakozást, mint korábban: Pekka Haavisto finn külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy Helsinki a következő hetekben tisztázza a következő lépéseket a potenciális csatlakozással kapcsolatban.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője a héten azt nyilatkozta a skandináv országok csatlakozásáról, hogy ez esetben Moszkva kénytelen lenne a saját intézkedéseivel „helyreállítani az egyensúlyt”.

(Portfolio)

Észak-Ukrajnából teljesen kivonultak az oroszok

Moszkva mostanra minden erejét visszavonta Észak-Ukrajnából: a katonák északra, Fehéroroszországba és Oroszországba húzódtak vissza – közölte a brit védelmi minisztérium.

Később az egységek egy részét Kelet-Ukrajnába helyezik át, hogy a Donbaszban harcoljanak, de sokakat jelentős állománnyal kell feltölteni, mielőtt újból bevetésre kerülnek.

Bármilyen tömeges átcsoportosítás északról legalább egy hetet vesz igénybe

–  közölte a minisztérium szokásos reggeli tájékoztatójában.

Ukrajna keleti és déli részein folytatódik a városok ágyúzása.

Ezek a legfrissebb katonai mozgások Ukrajnában

Az amerikai székhelyű Institute of War kutatóintézet készített értékelést az orosz katonai offenzíváról, a háború 42. napja után.

  • Oroszország figyelme most Kelet-Ukrajnára irányul, miután kivonta erőit Kijev környékéről. Az átvezényelt csapatok megérkezésével az oroszok nagyszabású offenzívára készülnek Donbasz régióban.
  • Az orosz csapatok azt állítják, hogy elfoglalták Mariupol központját, de az ukrán erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város kritikus fontosságú kikötőjét.
  • Ennek ellenére az elemzők szerint Mariupol az elkövetkező napokban Oroszország kezére kerülhet.
  • Ugyanakkor Oroszország még mindig küzd a hadseregében keletkezett veszteségek pótlásával, illetőleg a nyugati szankciók valószínűleg sikerrel zavarják meg az orosz hadipar működését.

(BBC)

A német hírszerzés szerint civilek meggyilkolásáról beszéltek egymással az orosz katonák

A német hírszerzés azt állítja, lehallgatott olyan rádióbeszélgetéseket, melyekben orosz katonák az ukrajnai Bucsa városában civilek meggyilkolásáról beszéltek.

A Der Spiegel csütörtökön arról írt, hogy Németország külföldi hírszerző szolgálata, a BND lehallgatta az orosz katonák kommunikációját. A megszerzett információk egy része egyezni látszik a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsában talált holttestek helyével.

Az egyik lehallgatott beszélgetésben az egyik katona azt mondja, hogy lelőttek egy biciklist. A közelmúltban egy kerékpár mellett fekvő holttestről készült képek járták be az internetet. A képek azután készültek, hogy az orosz erők kivonultak.

Egy másik lehallgatott beszélgetésben egy férfi arról beszél társának, hogy először ki kell hallgatni a katonákat, és utána lelőni őket.

Oroszország erőteljesen tagadja, hogy köze lenne az atrocitásokhoz: a Kreml állítása szerint megrendezték a vérengzést.

A Der Spiegel szerint a frissen napvilágra került hírszerzési adatok teljes mértékben cáfolják az orosz álláspontot.

(Al Jazeera)

Zelenszkij szerint Borodjankában rosszabb a helyzet, mint Bucsában

A Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjankában „lényegesen szörnyűbb” a helyzet, mint Bucsában, ahol az ukrán vezetés több száz civil lemészárlásával vádolja a várost egy hónapig ellenőrzése alatt tartó orosz haderőt – derült ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszaka közzétette videoüzenetéből.

Megkezdődött a romok eltakarítása. Lényegesen szörnyűbb ott a helyzet. Még több áldozatot szedtek az orosz megszállók

– fogalmazott az elnök a Telegramon.

Az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg Bucsában. A helyenként hátrakötözött kezű és az utcán heverő holttestekről készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

És mi történik majd, amikor a világ megismeri a teljes valóságot arról, hogy mit tettek az orosz katonák Mariupolban? Ott szinte minden utcán az van, amit a világ Bucsában és a kijevi térség más városaiban láthatott, miután az orosz csapatok visszavonultak

– mondta az ukrán elnök.

(MTI)

Olvasói sztorik