Nagyvilág koronavírus

WHO: Az afrikai lakosság kétharmada elkaphatta a koronavírust

Rajesh JANTILAL / AFP
Rajesh JANTILAL / AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az Afrikában élő emberek több mint kétharmada elkaphatta a COVID-19-et az elmúlt két évben. Ez közülbelül  kilencvenhétszer több, mint a hivatalosan bejelentett fertőzések száma – írja az AFP hírügynökség értesülésére hivatkozva az AlJazeera. A laboratóriumi vizsgálatok 11,5 millió koronavírusos esetet és 252 000 halálos áldozatot mutattak ki az afrikai kontinensen, de a csütörtökön közzétett jelentés szerint tavaly szeptemberben már mintegy 800 millió ember fertőződhetett meg.

A WHO afrikai régiójának illetékesei szerint a tanulmány – amely még szakértői értékelés alatt áll – arra utal, hogy a hivatalosan megerősített számok „valószínűleg csak a felszínét kapargatják az afrikai koronavírus-fertőzések valós mértékének”.

A jelentés több mint 150 tanulmányt elemzett, amelyeket 2020 januárja és tavaly decembere között tettek közzé. Eszerint a vírusnak való kitettség a kontinensen 2020 júniusi mindössze három százalékról tavaly szeptemberre hatvanöt százalékra ugrott.

„Ez valójában azt jelenti, hogy 2021 szeptemberében a bejelentett 8,2 millió eset helyett 800 millió volt”

– közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális hivatalának vezetője.

A valódi fertőzöttek számának globális átlaga egyébként valószínűleg tizenhatszor magasabb, mint a megerősített és bejelentett esetek száma, ez azonban a jelek szerint messze elmarad az afrikai átlagtól. Mivel Afrika lakosságának nagy része korlátozottan férhetett hozzá a szűrővizsgálatokhoz, sok fertőzést nem fedeztek fel. A vizsgálatokat főként a tünetekkel járó betegeken végezték a kórházakban, és az olyan utazókon, akiknek negatív PCR-eredményre volt szükségük.

Moeti elmondta, hogy a nagyrészt nem megfelelő és forráshiányos egészségügyi rendszerrel rendelkező kontinensről a pontos adatok előállítása azért is nehézségekbe ütközött, mert Afrikában az emberek hatvanhét százaléka tünetmentesen vészelte át a betegséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik