A következő élő közvetítés része Az ukránok bejelentették, hogy kiszorították az oroszokat Kijev környékéről

Nehézfegyvereket kér a Nyugattól Ukrajna

Ronaldo SCHEMIDT / AFP
Ronaldo SCHEMIDT / AFP

Miközben Oroszország a haderejét Ukrajna déli és keleti részére csoportosítja át, Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy szállítsanak nehézfegyvereket az országnak.

Az oroszok Kijevből és Csernyihivből való gyors visszavonulása után egyértelmű, hogy Oroszország taktikát váltott – a keleti és dél irányú mozgást, amely a megszállt nagyobb területek ellenőrzésére (nem csak a donyecki és luhanszki régiókban) irányul, és hogy ott erősebben megvessék a lábukat

– mondta.

Az orosz hadsereg a héten nyilvánvalóvá tette, hogy Ukrajna inváziójának „első szakasza” lezárult, és kivonja erőit Kijev és Csernyihiv környékéről. Ezt abból a célból teszik, hogy inkább az ország keleti részén fekvő Donbász régióra összpontosíthassanak. A „különleges katonai művelet” új szakaszára vonatkozó bejelentés Oroszország szempontjából részben politikai fedezetet nyújthat arra, hogy megmagyarázzák a Kijev körüli összecsapások sikertelenségét. Az ukrán hatóságok ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az orosz erők felpörgetik a katonai tevékenységüket Donbászban.

„Partnereinknek végre meg kell érteniük, hogy az általuk vágyott „afganizáció” és a hosszan tartó, Oroszországot kimerítő konfliktus nem fog megvalósulni” – mondta Podoljak. Szerinte Oroszország terve, hogy a déli és keleti területekre próbálja beásni magát, oda telepítve a légvédelmet, hogy így jelentősen csökkentse a veszteségeit.

Podoljak szerint a nehézfegyverekre azért lenne szüksége Ukrajnának, hogy minél előbb felszabadítsák Herszont, az ország keleti részét, és kiüldözzék az oroszokat amilyen hamar csak lehet.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik