A következő élő közvetítés része Moszkva állítja, radikálisan csökkenti a katonai tevékenységet Kijevnél, Ukrajna vállalja a semleges státuszt

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalások keddi fordulója

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalások keddi fordulója Isztambulban – közölte Ukrajna törökországi nagykövetsége. A megbeszélés nagyjából négy órás volt, néhány szünettel. Azt egyelőre nem tudni, hogy szerdán is folytatódnak-e a megbeszélések.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, intenzív konzultációkat folytattak több témáról is, de hozzátette:

A legfontosabb az Ukrajna számára biztosított nemzetközi biztonsági garanciákról szóló megállapodás. Csak ezzel a megállapodással fejezhetjük be a háborút úgy, ahogy az Ukrajnának szükséges.

Szintén fontos a tűzszünet kérdése, hogy megoldódjanak a humanitárius problémák.

Podoljak utalt arra is, hogy olyan információk és videók jelentek meg az interneten, amelyen állítólag az szerepel, ahogy ukrán katonák kínoznak orosz hadifoglyokat. Ukrajna ezzel kapcsolatban hétfőn már bejelentette, azonnali vizsgálatot indít, hogy kiderítse, valóban történtek-e ilyen atrocitások. Az orosz csapatokról pedig az a hír járja, hogy embereket rabolnak el és kínoznak meg, illetve erőszakkal telepítik ki a civil lakosságot.

Azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy van most már egy másik, egyre növekvő probléma, a háború, a gyűlölet, a háborús szabályok megsértésének eszkalációja, és nem csak a csatatéren.

(Guardian, CNN)

Cem Ozdel / Anadolu Agency / Getty Images
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik