A következő élő közvetítés része Moszkva állítja, radikálisan csökkenti a katonai tevékenységet Kijevnél, Ukrajna vállalja a semleges státuszt

Ukrán külügy Szijjártónak: Erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni

„Kategorikusan elutasítjuk Szijjártó Péter külügyminiszter azon próbálkozásait, hogy Ukrajnát bevonja a magyarországi belpolitikai harcba” – írta kedden a Facebookon Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette:

Erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni, hogy politikai osztalékot kapjanak a parlamenti választások előtt.

Nikolenko kiemelte, hogy Magyarország belügyeibe eddig sem avatkozott bele Ukrajna, és ezután se fognak.

A magyar politikusok tetteit végső soron a magyar nép és a történelem fogja értékelni.

Ukrajna felszólítja a magyar vezetést, hogy

hagyjon fel az Oroszországhoz való korábbi lendületes közeledésével, és ismerje fel azt a nyilvánvaló tényt, hogy Ukrajna békéje és biztonsága nélkül nincs béke és biztonság Magyarországon sem.

Nikolenko úgy véli, az, hogy Orbán Viktor megtagadta Ukrajna teljes támogatását, „nem Magyarország háborús szerepvállalásának megakadályozása, hanem épp ellenkezőleg, Oroszország felkérése, hogy folytassa agresszióját Európában”.

Hozzátette:

Számítunk arra, hogy Budapest előmozdítja az egységet az EU-ban és a NATO-ban, hogy Oroszország véget vessen Ukrajna elleni háborújának. Oroszországnak nem szabad több teret adni az ukrán nép elleni atrocitások folytatására és az európai biztonság lerombolására.

Szijjártó Péter kedden délelőtt azt állította, hogy Márki-Zay Péter „megegyezett” Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy ha az ellenzék nyeri a választást, akkor Magyarország „beszáll a háborúba”. A magyar külügyminiszter ezt valamilyen Twitter-üzenetre alapozta, de a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt semmi ilyet nem írt: március 28-án abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan Budapesten is találkozhat Zelenszkijjel és hogy a két ország a jövőben békésen együtt tud majd létezni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik