Nagyvilág koronavírus

Párezer fertőzött miatt lezárnak egy megapoliszt

Hector RETAMAL / AFP
Hector RETAMAL / AFP
Sanghajban kétlépcsős lezárást vezetnek be a héten, hogy elejét vegyék az omikron variáns okozta egyre több megbetegedésnek. Kínában a járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen magas esetszámokat.

Kína legnagyobb városának keleti felét hétfőtől péntekig teljesen lezárták, de április elsejétől a lezárás kiterjed a város nyugati felére is. A 25 milliós metropoliszban ugyanis március elején erősödni kezdett a koronavírus-járvány. Vasárnap rekordszámú, 3450 új – egyébként tünetmentes – fertőzöttet regisztráltak, ez az országos esetek közel 70 százalékát jelenti. További ötven új fertőzöttnek tünetei is vannak.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az országban vasárnap összesen 5134 tünetmentes esetet regisztráltak, és 1219 fertőzöttnek vannak tünetei – írja a Guardian.

Noha globális szinten elenyésző számokról van szó – csak összehasonlításképp: Magyarországon az elmúlt három napban több mint 5000 új fertőzöttet regisztráltak –, Kínában 2019, a Vuhanban kitört járvány első pár hete óta nem tapasztaltak hasonló számokat.

A város keleti részét, Putungot hétfőtől péntek estig a tömeges tesztelés miatt lezárták, április elsejétől pedig a nyugati oldalra, Puxira is hasonló sors vár: itt jövő hét keddig tart a lezárás – tudatták a lakossággal az állami tévében és a kormányzat hivatalos WeChat-fiókján vasárnap.

A lakosokat arra kérik, maradjanak otthon, a munkavállalókat pedig arra, hogy otthonról dolgozzanak – egyébként a gyáraknak, vállalatoknak is be kell zárniuk ezekre a napokra. Ez alól a gáz-, az áram- és az élelmiszer-ellátásban, valamint a közlekedésben és a közegészségügyben dolgozók kapnak felmentést, nekik nem kell otthon maradniuk.

Hector RETAMAL / AFP Az emberek tojást vásárolnak egy piac mellett Yangpu kerületben, Sanghajban 2022. március 28-án.

A sanghaji közbiztonsági hivatal közölte, lezárják Huangpu-folyón átszelő hidakat, alagutakat és a keleti városrész autópályájának fizetőkapuit, elsejétől pedig a nyugatiakat is. Szünetel a tömeg- és a kompközlekedés, a személyfuvarozás, de saját járművel is csak azok közlekedhetnek, akiknek erre külön engedélye van – írta a Reuters. A házakat kék és sárga, falszerű műanyag korlátokkal vették körbe, az ellenőrző pontokon védőruhát viselő munkások dolgoznak.

A kínai vezetés eddig – a zéró toleranciát jelentő intézkedéseknek köszönhetően – kontroll alatt tartotta a járványt. Ilyen intézkedés például teljes városok, tartományok lezárása már alacsony esetszámnál, a ki- és beutazás megnehezítése, a kötelező nyomkövetési alkalmazás használata, vagy az, hogy azonnal bezárják azokat a boltokat, iskolákat, turisztikai célpontokat, irodaházakat, bevásárlóközpontokat, amelyekben bárki is közeli kontaktusba került fertőzött személlyel.

Mindezek ellenére február közepén Hongkongban elszabadult a vírus, amelynek kapcsán a hatóságok elismerték, hogy magas volt a be nem oltott idősek aránya. A dél-kínai szigeten eddig szinte ismeretlen volt a járvány, március elején viszont akadt olyan nap, amikor csaknem 80 ezer új megbetegedést regisztráltak, de még múlt vasárnap is 8 ezret. Összesen csaknem hét és félezren hunytak el a vírus miatt, pedig február elején még – a járvány kitörésétől számítva – összesen alig több mint 200 hongkongi áldozatot tartottak nyilván.

Kínában a lakosság több mint 87 százaléka két dózissal van beoltva, ám a 80 évnél idősebbek körében ez az arány éppen csak eléri az 50 százalékot, harmadik oltást pedig kevesebb mint 20 százalékuk kapott, úgyhogy most újra ráerősítenek a beoltásukra.

Az omikron átterjedt Kína szárazföldi részére is, ami a hatóságokat dilemma elé állította: ragaszkodjanak-e továbbra is a zéró toleranciához, vagy sem. Tartanak ugyanis a gazdasági hatásoktól, a lakosság „járványfáradtságától”, az omikron pedig kevésbé súlyos tünetekkel jár, mint az azt megelőző variánsok.

Zeng Venong, aki a sanghaji koronavírus-megelőző csapatot vezeti, azt mondta csütörtökön: bár az omikron variánst nehezebben számolják fel, ugyanakkor kevésbé „ijesztő”, mint a korábbi törzsek, és a továbbiakban a normális élet fenntartása a városban ugyanolyan fontos lesz, mint a vírus megfékezése.

Hszi Csin-ping, az ország elnöke is arról beszélt a múlt héten, hogy a fertőzések megelőzése továbbra is prioritás, viszont mindent meg kell tenni, hogy ezért a lehető legalacsonyabb árat fizessék.

Sanghaj különleges helyzete

Sanghaj – szemben az ország többi, teljes lockdownt hirdető részével – eddig célzott, úgynevezett „szeletelés és rácsozás” módszerrel próbálta elejét venni a járvány terjedésének. Ez a városrészek 48 órás lezárását és a lakók tömeges tesztelését jelentette, mindemellett hagyták a várost tovább működni, ám ez az enyhébb stratégia nem vezetett eredményre, ráadásul az elhúzódó lezárások az interneten zúgolódást, valamint élelmiszer-felvásárlást eredményeztek. Sanghaj Kína kereskedelmének mintegy 20 százalékát bonyolítja, a globális ellátási láncoknál a lezárás további csúszást okozhat: jelenleg is sok nemzetközi teherhajó vár arra, hogy lehorgonyozhasson a világ egyik legnagyobb kikötőjében.

A kínai cégek azonban mindent megtesznek a lezárások kijátszására. Az Economist a korábbi, enyhébb korlátozások idején azt írta, hogy egy autóalkatrész-gyártó arra kérte a nélkülözhetetlen dolgozókat, éljenek és aludjanak a gyár területén egyfajta buborékban. Erre egyébként most is sokan vállalkoznak a teljes lezárás közben. Szakértők szerint a kilencnapos lezárás éppen ezért legkevésbé a gyárak teljesítményét érinti, sokkal inkább a helyi fogyasztást és a szolgáltatások igénybevételét.

A várost egyébként csak az hagyhatta el, aki a megelőző 48 órában negatív tesztet produkált.

Hector RETAMAL / AFP Egy nő robogóval közlekedik egy csendes utcán Sanghajban, a Yangpu kerületben 2022. március 28-án.

2+2+2+2+2, a lezárás alatt töltött napok folyamatosan nőttek kettővel. Az előírások nap mint nap változnak, az árak is naponta emelkednek. Minden nap hajnali ötkor kell felkelnem, hogy ennivalót kapjak. És akkor még mindig nem lehet tudni, kiszállítják-e

– mondta még a múlt héten egy lakos a Guardiannek.

Muszáj volt szigorítani amiatt is, hogy a növekvő esetszámok alaposan megterhelték az egészségügyi rendszert. Akadt olyan kórház, amelynek naponta be kellett zárnia a fertőtlenítés miatt, illetve, hogy elkülönítsék azokat a betegeket, akiknek pozitív lett a tesztjük. Sokan azonban nem a szigorítás, hanem éppen ellenkezőleg, az enyhítés mellett érveltek, például arra utalva, hogy covidosokhoz képest többen halnak meg amiatt, hogy nem kapnak megfelelő kezelést egy másik betegségükre. Tavaly a 12 milliós Hszianban ketten haltak meg a lockdown alatt, miután megtagadták tőlük az orvosi ellátást a szigorú covid-előírásokra hivatkozva.

Eddig ebben a hullámban a hivatalos adatok szerint két ember halt meg a koronavírus következtében.

Eddig úgy volt Kínában, hogy minden fertőzöttet kórházba küldtek, de ez túlterheli most a kapacitásokat. Jelenleg hét alacsonyabb szintű kórházat és stadiont alakítottak át Sanghajban enyhe és tünetmentes fertőzöttek elkülönítésére. Ha a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik, a tesztelést végző, a karantént ellenőrző munkások és önkéntesek sem fogják tudni tartani a lépést.

A lazítás vagy a zéró tolerancia mellett döntenek-e?

Vélhetően az utóbbit választják, hiába jelentek meg az enyhítést szorgalmazó hangok, még az ország vezetésének tagjaitól is.

Ha a korlátozásokon lazítanak, a halálozások száma megugorhat, ami társadalmi pánikhoz vezethet. Ez pedig nem engedhetik meg egy politikailag annyira érzékeny évben, minta 20. pártkongresszusé

– nyilatkozta a BBC-nek Csen Geng a szingapúri Nemzeti Egyetem professzora. A 20. pártkongresszus az évtized egyik legfontosabb politikai eseménye lesz, és eredetileg az az időpont, amikor Hszi elnöknek két ciklus után távoznia kéne, ám ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni, mivel ezt a limitet eltörölték Hszi vezetése alatt.

Igaz, már az is enyhítésnek számít, hogy most Sanghaj esetében a hatóságok előre bejelentették, mikor ér véget a lezárás, korábban ilyenre nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik