A következő élő közvetítés része Az azeriek kihasználják Oroszország háborúját, Lázár szerint nem túl biztató, amit Putyin csinál

Az ukránok szerint az oroszok Csernobilon át vonulnak ki, hogy Fehéroroszországban rendezzék a soraikat

Az egy hónapig tartó heves harcok után egyes orosz katonai egységek a csernobili tiltott zónán át Fehéroroszország felé vonulnak vissza, hogy ott rendezzék a soraikat – írja a New York az ukrán hadsereg vasárnapi közlésére hivatkozva. Ez arra utal, hogy az orosz hadsereg leginkább logisztikai célokra használja a rég bezárt atomerőmű területét.

Az ukrán hadsereg nyilatkozata újabb jele annak, hogy a Kijev elleni orosz támadás megakadt.

Az csernobili kivonulásra vonatkozó állítást az amerikai lap nem tudta ellenőrizni, de állítják, hogy ez összhangban azzal, amit a nyugati hírszerző ügynökségek a Kijevtől északnyugatra folyó harcokról közöltek.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok a 35. kombinált szárazföldi csapat meg nem határozott számú egységét vonták ki, miután veszteségeket szenvedtek a harcokban. Több egység állítólag visszahúzódott Csernobil területére, majd átkelhettek a Fehérorosz határon. Az ukránok szerint elképzelhető, hogy az egységek átcsoportosítása és megerősítése után ismét megpróbálkoznak Kijev bekerítésével.

A Kijev elleni katonai műveletek közben azért nem álltak le teljesen. Szombaton először bombázták le Bojarkát, a fővárostól mintegy húsz kilométerre, délnyugatra fekvő, a harcok szempontjából stratégiai fontosságú települést. A városvezetés szerint emiatt öten kerültek kórházba – derült ki egy az Alekszandr Zarubiv polgármesterrel készült telefonos interjúból.

Ugyancsak szombaton a Kijev Irpin nevű elővárosában zajló heves harcok miatt reggel leállt az elektromos szolgáltatás a főváros egyik északi kerületében. További jelentések szerint ukrán katonák szombat délelőtt kézifegyveres ütközetbe bocsátkoztak feltehetően egy orosz felderítő csoporttal a főváros egyik külső kerületében. Kijevtől keletre viszont sikeresen visszaverték az oroszok előrenyomulását a főváros északi elővárosa, Brovarij felé.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik