Nagyvilág

Rogán közeléből érkezett 300 millió forint, ami megsegítette Orbán barátjának kampányát Szlovéniában

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Arra talált konkrét bizonyítékot a Szabad Európa, hogy Janej Janša, 2018-ban még ellenzékben lévő szlovén politikus kampányát hogyan segítették Magyarországról pénzzel.

Olyan szlovén médiacégekről szól a cikk, amelyekről korábban mi is írtunk többször. Korábbi cikkeinkben szerepel a mostani eset szempontjából kulcsfontosságú Schatz Péter és Adamik Ágnes is.

Kapcsolódó
Két éve épül a külföldi Habony-birodalom, és hol van még a vége
Eddig Szlovéniában és Macedóniában vásároltak be a Fidesz-közeli médiacégek, de most már Horvátországban is nézelődnek.

A Szabad Európa most azt írja: a szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatala vizsgálatot is indított, és elsősorban a szlovén Ripost (új nevén R-Post-R), Schatz Péter és Adamik Ágnes pénzügyeire voltak kíváncsiak. Ennek a vizsgálati anyagnak egy része került a Szabad Európa birtokába. „Ezekből a dokumentumokból kiderül, hogy elsősorban Magyarországról finanszírozták a szlovén és a macedón pártmédiák fenntartását, és hogy a pénzek elosztója az R-Post-R” – írja a portál.

A cikk onnan indul, hogy „2018. március 14-én lemondott Miro Cerar szlovén miniszterelnök, az előrehozott választásokat pedig hamar ki is tűzték június elejére. Nagy lehetőség volt ez Orbán Viktor szlovén szövetségesének, hiszen Janez Janša ekkor ellenzékben volt pártjával, az SDS-szel. Minden segítségre szüksége volt tehát Janšának, és a kampány miatt hirtelen pénzt kellett juttatni a pártjához kötődő médiagépezetnek is. A kiadók ugyanis eddigre csődközelbe kerültek, a fizetéseket sem tudták időben átutalni. Az SDS pártsajtója ekkor már magyar kezekben volt, és Magyarországról érkezett a segítség is. Kosik Kristóf, a Rogán Antalnak és Habony Árpádnak is dolgozó ügyvéd utalt át összesen egymillió eurót Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek, az SDS-közeli tévét és újságokat tulajdonló befektetőknek.”  A lap megkeresésére Kosik nem kommentálta az ügyletet.

A Szabad Európa azt is írja, hogy „Schatz Péter és Adamik Ágnes ugyanaznap ugyanabban a ljubljanai bankfiókban nyitott számlát, mindketten saját nevükre, személyes pénzügyeik intézésére. Mindkét számlára ugyanaznap, 2018. március 29-én érkezett egy-egy nagyobb összeg Kosik Kristóf ügyvédtől. Schatz Péternek négyszáz ezer eurót (akkori árfolyamon ez 125 millió forint) utaltalt Kosik kölcsönként. Adamik Ágnes 598 ezer eurót (akkor 187 millió forint) kapott Kosiktól”.

A cikkben az is szerepel, hogy a friss tőke azonnal működésbe is lépett, a szlovén pártmédia megmenekült a csődtől, így segíteni tudta Janša kampányát. A választásokon az SDS kapta a legtöbb szavazatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik