Nagyvilág

A háború miatt nem megy Áder Lengyelországba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A hétvégén tartották volna a Lengyel-Magyar Barátság Napot, de a felek úgy találták, a háború miatt nem lenne illő most ünnepelni.

Péntek este beszámoltunk róla, hogy a tervek szerint Áder Jánost várták volna március 23-ra a lengyelországi Bochnia városába a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, végül azonban úgy alakult, hogy az egész programot törölték. Ezzel kapcsolatban adott ki közleményt a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal, melyben beszámolnak a halasztás körülményeiről.

Az idei évben a Lengyel-Magyar Barátság Napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk. Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk

– olvasható a szövegben.

Ugyanakkor Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a Barátság Napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áderrel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol. Mivel Áder hamarosan leköszön elnöki hivatalából, Duda szeretné, hogy Áder a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz még a hivatali idejének letelte előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik